Mesterséges intelligenciával optimalizálja a közlekedési lámpákat a Google

Hatékonyabban szeretné időzíteni a közlekedési lámpákat a Google, ehhez pedig mesterséges intelligenciát használ.

A Google a cég tájékoztatása szerint Izraelben négy helyszínen is elérte, hogy az üzemanyag-használat 10 százalékkal csökkenjen, a forgalom pedig 20 százalékkal gyorsuljon.

Mindehhez mesterséges intelligenciát használt, az optimalizálta ugyanis a forgalmi lámpák működését az érintett helyeken. A vállalat most Rio de Janeiróban is tesztelné a szoftvert.

A Google a projekttel a klímaváltozás ellen szeretne küzdeni, és nem csak a dolgozói, de különböző szervezetek is többször felhívták már a cég figyelmét, hogy a befolyását ilyen téren felhasználhatná. A vállalat így jobban figyel a fenntartható funkciókra. Amerikában például a Nest-felhasználók hamarosan automatikusan akkor fűthetnek és hűthetnek, amikor az energiatermelés „tisztább”. A régióban a repülőutak, autók, háztartási eszközök környezetre gyakorolt hatását is megjelenítik a keresési találatoknál. A klímaváltozással kapcsolatos tévinformációk ellen is felvennék a harcot.

Szakemberek szerint az AI bevetésével a forgalom áramlása simább lehet, azonban nem biztos, hogy egy tech cég közlekedésmérnöki tapasztalat nélkül hozhat nagy áttöréseket, főleg, hogy újra és újra vannak olyan szereplők, amelyek csodákat ígérnek.

Azóta történt

Előzmények