Heti százezer darabot gyártanak a Moto X-ből Texasban

A Motorola közel másfél hónapja mutatta be az első olyan okostelefonját, ami már teljes egészében a Google égisze alatt készült. Az egyelőre még csak kizárólag az Egyesült Államokban kapható Moto X a tesztek szerint jól sikerült, és általános vélemény róla, hogy először nem tűnik kiemelkedőnek – pusztán egy jól összerakott, jó képességekkel rendelkező eszköznek – de ahogy elkezdi napi rendszerességgel használni az ember, valahogy bekúszik a bőre alá, és egyre jobban megszeretteti magát.

A telefon egyik legnagyobb csábereje viszont nem a benne rejlő hardverben vagy a rajta futó szoftverekben, hanem személyre szabhatóságában rejlik, amit a Google és a Motorola igyekszik is minél jobban kihangsúlyozni. A ma kapható telefonok külsejüket tekintve szinte kivétel nélkül nem, vagy csak igen korlátozott mértékben alakíthatóak az ízlésünknek megfelelően (hacsak a különböző matricákat és védőtokokat nem számítjuk annak), a Moto X esetében viszont megrendelés előtt megválaszthatjuk a hátlap, az előlap és a gombok színét, mindezt egy egyszerű webes „design stúdióban”, a Moto Makerben.

Designed by You. Assembled in the USA

Pont ez a nagyfokú szabadság az elsődleges oka annak, hogy a Motorola az iparágban bevált kínai gyártás helyett hazai földön, az Egyesült Államokban gyártja, azaz inkább gyártatja (szerelteti össze) a Moto X-et. Mivel fontos, hogy a vásárlók a megrendeléstől számítva néhány napon belül kézbe vehessék a telefont, a kínai BTO (build-to-order, azaz egyedi megrendelés alapján történő) gyártás szóba sem jöhetett, helyi alternatívát kellett találni ahhoz, hogy meg tudják valósítani a Moto X egyik fő megkülönböztető jegyének számító koncepciót. A Motorola választása a Flextronics-ra, a világ második legnagyobb elektronikai bérgyártójára esett, és közösen átalakítottak egy ex-Nokia gyárat Texasban, ahova 2500 új dolgozót vettek fel a gyártás beindításához.

Forrás: The Verge
Forrás: The Verge

Dennis Woodside Motorola vezérigazgató elmondta, hogy a gyártókapacitás akár évi több tízmillió darabra is feltornászható, de jelenleg heti százezer Moto X készül, és a Motorola a magasabb előállítási költségek dacára is nyereséggel tudja értékesíteni a telefont.  Azt viszont Woodside nem árulta el, hogy a heti százezer darab mekkora hányada standard, a szolgáltatókon keresztül értékesített telefon, és mennyi a direkt Motorolától rendelt egyedi példány.

Ami a gyártási költséget illeti, Mike McNamara, a Flextronics vezérigazgatója elmondta, hogy míg Kínában átlagosan 4 dollár a gyártásban dolgozók órabére, Amerikában 12-14 dollár. Ez ugyan jelentősen megdobja a Motorola költségeit, de a többlet nem húsbavágó, és az előnyök – a gyár közelsége, a gyors mérnöki beavatkozás és változtatás lehetősége, az alacsony logisztikai költségek – felülmúlják a hátrányokat.

Forrás: The Verge
Forrás: The Verge

A Motorola számára a végösszeszerelés hazahozatala csak az első lépés, a Woodside szerint a vállalat szeretné a telefonokban felhasznált egyes komponensek (főleg a műanyag alkatrészek és a kamera) gyártását is visszavinni az Egyesült Államokba, és véleményük szerint a jövőben a többi nagy amerikai OEM is követni fogja a példájukat.

Előzmények