Google: nem megyünk mi innen el

Egy az USA néhány szenátorával folytatott, a telekommunikációs szolgáltatások törvényi szabályozásáról tartott keddi tanácskozás után a Google társalapítója és alelnöke, Szergej Brin nyilatkozatából az újságírók azt vélték kiolvasni, hogy a keresőóriás – a kedvezőtlen politikai környezet, illetve a cenzúra miatti támadások hatására – kivonulna Kínából.

Az alelnök ma a Reuters hírügynökségnek cáfolta ezt a spekulációt. Brin elmondta, a vállalat maximálisan eltökélt a helyi google.cn oldal – amely a kínai hatóságok nyomására szájtok ezreit cenzúrázza ki a találatok közül – fenntartásával kapcsolatban. "Persze, dönthetnénk úgy is, hogy kiállunk a cenzorálást ellenző alapelvek mellett, és akkor egyáltalán nem működhetnénk Kínában" – tette hozzá Brin az újságírók előtt. "Ez is egy alternatíva, de mi jelen pillanatban nem ezt választjuk."

A január végén elindított google.cn már Kínában elhelyezett szerverekről működik, így jóval gyorsabban szolgálja ki a kéréseket. Ennek káros mellékhatása, hogy a cég nem bújhat ki a helyi törvények hatálya alól, s így kénytelen volt beleegyezni a tartalom szűrésébe is, amelyet – nem feltétlenül szervilizmusból – maga vállalt. Pedig erre korábban nem volt szükség. A Google – a pekingi internetcenzorok minden erőfeszítése ellenére – ezelőtt is elérhető volt kínai nyelven. Az amerikai szerverekről futó oldalt nem cenzúrázták; ezért is szorongathatta meg a helyi és így jóval gyorsabban betöltődő Baidu.com oldalt is a népszerűségi listán.

Brin szerint a kínai internetezőknek továbbra is két választási lehetőségük van: lassabb keresés a nem cenzorált google.com-on, vagy gyorsabb, de korlátozott keresés a google.cn segítségével. "Ha egy átlagos kínai felhasználó a Google-n szeretne keresni, felmegy a google.com-ra, és nagy valószínűnűséggel nem kap minőségi szolgáltatást. Ekkor kézenfekvő, hogy átmegy a google.cn-re" – vélekedett Brin. Nos, a statisztikák szerint az internetezők zöme, közel 99 százalékuk nem megy át.

A kínai internetszolgáltatók – nyilván nem önként – komoly lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a Goolge globális keresőoldala, a cenzorátlan google.com ne működjön megfelelően, mondta Brin. A vállalat bízik benne, hogy a hatóságok szájíze szerint működtetett google.cn elkerüli a hasonló forgalomlassító intézkedéseket.

Azóta történt

Előzmények

  • Cenzúráz a Google

    Az üzleti érdek morális kompromisszumokat kíván. Elindult a cég kínai keresője, öncenzúrával.