A Google is beszállhat a mobilos játékbizniszbe

Bár a Google Play Store mára szinte minden szempontból beérte a nagy konkurens Apple App Store-t, az Android ökoszisztémának a mai napig nincs egy, az Apple Game Centeréhez hasonló, a játékosokat összekapcsoló és a játékokat számos funkcióval gazdagító szolgáltatása. Az elmúlt hetekben kiszivárgott információk alapján azonban a helyzet rövid időn belül változhat, és a Google is elindíthatja saját játékközpontját.

Az Android Police munkatársai olyan részletekre bukkantak egy nemrég kiadott Play Services APK-ban, mely egyértelműen arra utal, hogy a Google közel jár egy játékosokat célzó szolgáltatás elindításához. Bár az APK-ban hivatkozott funkciók egyelőre még nem elérhetők, az AP szerint lehetőség lesz majd játékmeghívókat küldeni, mentéseink automatikusan szinkronizálódnak különböző androidos eszközeink között, játék közben is cseveghetünk, valamint eredménylistát is kapunk, hogy könnyedén versenyre kelhessünk barátainkkal vagy a többi ismeretlen felhasználóval. A kódban valós idejű és körökre osztott többjátékos üzemmódra is találtak utalást, lehet, hogy a játékfejlesztők a jövőben saját megoldás fejlesztése helyett a Google egységes többjátékos funkcióját is felhasználhatják.

A Google nemrég egy, a videojáték-iparban veteránnak számító szakembert is felvett, méghozzá a LinkedIn profilja szerint Chief Game Designer pozícióba. Noah Falstein eddigi pályája során dolgozott a LucasArtsnál, a 3DO-nál, a Dreamworksnél, majd 1996-ban saját tanácsadó céget alapított The Inspiracy néven. Adatlapja szerint áprilisban csatlakozott a Google-hoz, de egyelőre nem tudni, hogy munkaköre pontosan mit takar – a feltételezett játékszolgáltatás bevezetésének koordinálását, vagy esetleges Google játékok fejlesztésének irányítását.

A játékok a legjobb üzletnek számítanak a mobilos alkalmazások között. Az alkalmazásboltok statisztikái szerint a tíz legnagyobb példányszámban értékesített alkalmazás közül átlagosan nyolc, az Apple App store tíz legnyereségesebb alkalmazása közül pedig kilenc volt játék.

Azóta történt

Előzmények