A Google feladta: nem nyomják tovább a Google Plust

Nem kis meglepetést okozott a tegnapi bejelentés, mely szerint a nyolc éve a cégnél dolgozó, a bemutatókról jól ismert Vic Gundotra, a Google Plus egyik kitalálója elhagyja a vállalatot. Sokakban felmerült, hogy Gundotra szinte már sziruposan csöpögő búcsúüzenete valójában eltakar valamit, mégpedig azt, hogy a cégnél mostanra jutottak el addig, hogy tudomásul vegyék a minden korábbinál nagyobb energiával megindított, majd éveken keresztül szinte erőszakosan terjesztett Google Plus kudarcát.

Változások és találgatások

Ezt a spekulációt támasztja alá a TechCrunch riportja, akik belső forrásokra hivatkozva azt állítják, hogy a vállalatnál döntés született: a Google+ láthatóan nem tudja felvenni a versenyt az olyan népszerű közösségi oldalakkal, mint a Facebook vagy a Twitter, így a támogatást, az erőforrásokat más projektekhez kell átcsoportosítani.

Habár a lap által megkérdezett Google-vezető hevesen tagadta, hogy változás történt volna a Google Plus menedzselését és céljait illetően, a TechCrunch azonban két másik forrásból úgy értesült, hogy a jelenleg zajló átszervezési folyamat keretében pl. a Hangouts gárdája és a fotókért felelős csapat a közösségi oldal 1000-1200 főt számláló teamjéből átkerül az Android fejlesztői közé. Habár egy új épület használatba vétele miatt ennek lehetnek más okai is, de inkább az a valószínű, hogy a fejlesztők a jövőben inkább az operációs rendszeren dolgoznak majd. A lap értesülései szerint olyan döntésről nem hallottak még, hogy a Google Plust hivatalosan is „halott terméknek” nyilvánították volna, de a vezető távozása és az átszervezés szerintük a „lassú kivéreztetésre” utal. A munkatársakkal kapcsolatban az a bentiek meggyőződése, hogy a döntő többségüket a mobilos fejlesztésekhez fogják irányítani.

Az újságírók olyan információkhoz is hozzájutottak, hogy Gundotra távozásának egyik oka az volt, hogy a cégen belül is többen ellenezték azt az erőszakos, kényszerített integrációt, amellyel a Google Plushoz kapcsolták több terméküket – például – nem kis felhasználói felháborodást kiváltva – a YouTube-ot. Ezt a feszültséget tovább fokozta állítólag, hogy többen is súlyos hibának tartják, hogy a Google Plusra koncentráló cég átengedte az ígéretes WhatsAppot a Facebooknak.

Azóta történt

Előzmények

  • Nem, nem akarunk Google Plust!

    Egyre szaporodik azok száma, akik mind elégedetlenebbek a Google integrációs törekvéseivel, főként a közösségi oldal erőszakos nyomulásával.

  • Új funkciókkal erősít a Google+

    A legfontosabb változás a bejegyzések beágyazhatósága más oldalakba.

  • Így kezdődött a Google I/O 2013

    Megújuló Maps, Play Music All Access zeneszolgáltatás, Play Game Services, Android Studio, még intelligensebb Google Now, végül Larry Page az éjszakai Föld előtt. Végigkövettük a keynote-ot.