Újabb projekteket állít le a Google

Miután tavaly tavasszal vezérigazgatónak nevezték ki, Larry Page profiltisztításba kezdett a Google-nél. A cégalapító hadat üzent a sikertelen, befulladt projekteteknek, hogy a felszabaduló kapacitásokat az ígéretesebb tervek megvalósítására fordíthassák. A portfólió felülvizsgálata során számos szolgáltatás szűnt meg teljesen, vagy olvadt bele más projektekbe: leállították többek között a Buzzt (Zümm), a Google Labsot, a Google Health-et, majd november végén a Wave-et is.

Mint most kiderült, a profiltisztítás az idén is folytatódik. A Google egyik alelnöke a vállalat hivatalos blogjában nevesítette azt a hat újabb projektet, amit 2012-ben elsőként állítanak parkolópályára. Ezeket az elkövetkező hónapokban vagy más szolgáltatásokba olvasztják bele, vagy nyílt forráskódúvá teszik, vagy egyszerűen megszüntetik – írta.

A listán szerepel a Picnik online fotószerkesztő, melyet a vállalat 2010-ben vásárolt meg, majd részben a Picasába integrált. Ezt 2012. április 19-én leállítják, a felvásárlással érkezett fejlesztők pedig más Google termékeken dolgoznak majd. A szerkesztett képeket a felhasználók letölthetik a szolgáltatásról, vagy átmenthetik a Google+-ba, míg az előfizetők számára az előfizetési díjat teljes egészében visszatérítik.

Leállítják a 2010 decemberében elindított Goolge Message Continuity (GMC) szolgáltatást is, amely a vállalati Microsoft Exchange levelezések cloudalapú mentésére szolgált. Júniussal vége a Needlebase adatmenedzsment-platformnak is, melyet szintén felvásárlás révén szereztek meg. Az Urchin webanalitikai megoldást márciussal vezetik ki, ennek technológiája azonban tovább él a Google Analyticsben. A Social Graph API-t áprilisban nyugdíjazzák, az androidos telefonokra készített Google Sky Mapet pedig nyílt forráskódúvá teszik – olvasható a bejelentésben.

Előzmények