A Google hivatalosan is kivégezte a Wave-et

A Google tegnap jelentette be annak a profiltisztítási folyamatnak a harmadik, egyben utolsó fázisát, melyet a vállalat vezérigazgatói posztjára a tavasszal visszatérő Larry Page kezdeményezett, s melynek célja, hogy a sikertelen, befulladt projekteteket leállítsák, illetve eredményeiket integrálják más projektekbe, hogy a felszabaduló kapacitásokat az ígéretesebb tervek megvalósítására fordítsák. A mostani felszámolási listát a vállalat hivatalos blogjában Urs Hölzle, a cég műveleti alelnöke tette közzé.

Idén december 11-ével megszűnik a könyvjelzőmegosztást lehetővé tevő kísérleti szolgáltatás, a csak angolul működő Bookmark Lists. Jövőre, március elsején leáll a webmesterek számára létrehozott, a weboldalakba beágyazható közösségi funkciókat kínáló Google Friend Connect, ugyanis a felkínált lehetőségek elérhetőek a cég új közösségi szolgáltatásában, a Google+-ban, ezért az ilyeneket használóknak azt javasolják, hogy hozzanak létre ott egy saját oldalt, és ennek segítségével jelenítsék meg a közösségi szolgáltatásokat saját weboldalaikon.

Ugyancsak jövő márciusban áll le a webes alkalmazások offline futtatására létrehozott Google Gears, decembertől a Gears böngészős kiegészítője nem működik tovább (a Chrome már március óta nem támogatja), tehát a Gears-alapú Gmail és Calendar sem. A változtatás oka, hogy a kiegészítők helyett a Google már egy ideje a HTML 5-re épülő megoldásokat szorgalmazza és fejleszti. Megszűnik egy, a keresési eredményeket grafikusan megjelenítő szolgáltatás a Google Search Timeline is, kiváltására több lehetőséget is felkínálnak.

Hölzle azt is bejelentette, hogy véglegesen kukázzák a nagy reményekkel, ám szerencsétlen módon elindított Wave-et is. A Wave megszűnését már egy éve bejelentették, de most figyelmeztetnek az ütemezésre is: 2012. január 31-től a szolgáltatás „csak olvasható” üzemmódban fut, új akciókat nem lehet kezdeményezni, április 30-án pedig teljesen lezárják. A feltöltött és létrehozott tartalmakat a felhasználók .pdf-fájlokba exportálhatják.

A Google kénytelen volt lemondani a 2007-ben jelentős kampánnyal bevezetett Knolról is, melyet a Wikipedia vetélytársának, pontosabban kiegészítőjének szántak. A kezdeményezés lényege egy olyan online enciklopédia létrehozása volt, melyet nem mindenki szerkeszthet, hanem a szócikkeket szakértők készítik. A Knol jelenlegi formájában szintén április 30-án áll le, a tartalom-előállítás egy másik projektben, a WordPressre alapozott Annotumban folytatódik. A Knol cikkei a jelzett dátumtól kezdve már nem lesznek olvashatóak, de október elsejéig még letölthetőek.

Ugyancsak leáll a megújulóenergia-felhasználást célzó projekt, a Renewable Energy Cheaper than Coal (RE<C), mely a napenergiát használó technológiák fejlesztésével foglalkozott, mivel az alelnök szerint ezen a területen a Google más projektjei már jelentősen magasabb színvonalon foglalkoznak a témával.

Azóta történt

  • Reklámot jelenít meg a Chrome

    Valószínűleg alkalmi promócióról van szó, és nem állandósulnak a bannerek a böngésző nyitólapján.

  • Magyarországra jön a YouTube

    A youtube.hu domén alatt lesz elérhető a videomegosztó magyar felhasználókra szabott tartalmakkal jelentkező kiadása, melynek reklámbevételeiből a közös jogkezelő is részesedik.

Előzmények