Komoly díjak a Google tudományos diákversenyén

A Google a hivatalos blogjában közölte, hogy immár harmadik alkalommal hirdetik meg a CERN, a LEGO Group, a National Geographic és a Scientific American támogatásával a diákoknak számára rendezett tudományos versenyüket, a Google Science Fairt. Az elmúlt két évben több ezer 13-18 éves diák jelentkezett projektjével a versenyre a világ több mint 90 országából.

A közlemény szerint április 30-ig lehet regisztrálni, a dokumentációkat 13 nyelven lehet benyújtani. A szervezők júniusban választják ki a legjobb pályázatokat (30-at Amerikából, 30-at Ázsiából és a csendes-óceáni térségből, illetve 30-at az EMEA-régióból – Európa, Közel-Kelet, Afrika). A következő körben a felkért zsűri dönti el, hogy melyik 15 pályázó kerül be a döntőbe, melyet a cég kaliforniai központjában tartanak szeptember 13-án. A döntőben három korcsoportban hirdetnek győzteseket (13-14, 15-16, 17-18), akik közül egynek majd odaítélik a verseny fődíját is.

A nyertesek különféle értékes díjcsomagokat kapnak a támogatók jóvoltából, a fődíjas például többek között 50 ezer dollár értékű ösztöndíjat kap a Google-tól, de a korcsoportos győztesek is hasonló ösztöndíjhoz juthatnak, de ők „csak” 25 ezer dollár értékben. A 15 döntős munkájára augusztustól a nagyközönség is voksolhat, hogy eldőljön, ki kapja a közönségdíjat. Idén egy újabb díjat is alapítottak, hogy a diákok felkészítőit is elismerjék: a fődíjas iskolája 10 ezer dollárnyi készpénzhez jut majd a Google jóvoltából.

További információk és jelentkezési lehetőség a Science Fair honlapján.

Azóta történt

Előzmények