A Google közösségi oldalt indított a takarékoskodni kívánóknak

A Google egyik friss projektje a gazdasági válságot igyekszik meglovagolni: a TipJar közösségi oldal, ahol a felhasználók megoszthatják egymással azokat az ötleteiket, melyekkel takarékoskodni lehet. A TipJar mögött egy még kísérleti fázisban lévő technológiai háttér áll, a Google Moderator, mely a fejlesztéseket kívánja segíteni a Google App Engine csapatának kezdeményezésére.

A spórolási ötletek megosztására alkalmas oldal tartalmilag és szerkezetileg igen egyszerű: a felhasználók tematikusan kereshetnek a tippek között, s ugyanígy tölthetik fel saját javaslataikat is, pl: vásárlás, gyerekek és család, autó, üdülés stb. Jelenleg még elsősorban különféle, hasonló célú oldalakról begyűjtött tanácsok olvashatóak a TipJaron, de a fejlesztők reménykednek abban, hogy a mostani körülmények között hamar népszerű lesz a weboldal. Természetesen szavazni is lehet, ahogy egy tisztességes webkettes kezdeményezés esetében elvárható, s azt is tervezik a tudósítások szerint, hogy egyszer majd lesz a honlapokba beépíthető TipJar widget is, mely a legnépszerűbb javaslatokat jeleníti meg.

TipJar

A kezdetlegesség azért még nagyon látszik a tartalomban. Elég gyakori az ilyenfajta „zseniális” ötlet: „Hogyan költsünk kevesebbet alkoholra? – Igyunk kevesebbet”; vagy: „Hogyan spórolhatunk a könyvekre kiadott költségeken? – Járjunk könyvtárba.”

De talán nem is ez a lényeg: rosszindulatú(?) pletykák szerint a Google következő nagy lépése a közösségi oldalak piacának meghódítása lenne, s akkor a TipJar mindössze egy kísérlet a saját technológia tesztelésére.

Azóta történt

Előzmények