A Google nem szolgáltatja ki a YouTube felhasználóit

A Viacom és a Google hétfőn megegyeztek, hogy a YouTube felhasználóinak adatait a Google anonimizálva adja át a médiavállalatnak.

Mint korábban beszámoltunk róla, a hírhedtté vált „egymilliárd dolláros perben” a bíróság úgy döntött, hogy a Google-nak bizonyos típusú adatokat a Viacom rendelkezésére kell bocsátania, hogy a kiadóvállalat felhasználhassa ezeket a szerzői jog sorozatos megsértésének bizonyítására. Mivel azonban ezek között a felhasználók azonosítására alkalmas adatok is szerepelnek, a Google ragaszkodott hozzá, hogy ezeket valamilyen módon változtassák meg, mivel a felhasználók névtelenségét a cég működési alapelvei garantálják.

A Viacom azonnal hajlott egy ilyen megoldásra, s ennek következtében a megnézett videók listáját, a videó megtekintésének időpontját gond nélkül átadhatják, de a felhasználók azonosítóját és a felhasználó által használt IP-címeket viszont módosítani fogják (bizonyos rendszer szerint kicserélik), hogy ezek ne legyenek alkalmasak a látogatók azonosítására.

A Viacom illetékesei azt nyilatkozták, hogy elégedettek a megállapodással, mivel számukra csak az a fontos, hogy bizonyíthassák, hányszor, hányan, illetve mikor töltöttek le szerzői jogot sértő tartalmat a YouTube-ról.

A biztonság kedvéért azért belevették a megállapodásba, hogy a Viacom nem tesz erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a Google által alkalmazott titkosítást (mellyel a személyes adatokat védik) megfejtsék.

Azóta történt

Előzmények