Újabb pénzkereseti lehetőség a YouTube-on

Tegnap ünnepelte első születésnapját a YouTube Live, mely partnerséget kínál mindazoknak, akik élő közvetítéseket szeretnének adni a Google szolgáltatásán keresztül, és ebből az alkalomból az üzemeltetők új lehetőségeket ajánlanak az érdeklődőknek.

A hivatalos blogban megjelent közlemény szerint a legfontosabb újítás, hogy kísérletképpen elindítanak egy pay-per-view (fizetés megtekintésekként) rendszert, melyhez hasonló egy-két éve már szinte minden streamszolgáltatónál létezik: a tartalom tulajdonosa szerződést köt a YouTube-bal, és az élőben, stream formában sugárzott esemény megtekintéséért fizetők által befizetett összegekből ekkor ők is részesednek. Ugyanakkor más bevételi forrásokhoz is hozzá lehet jutni: bannerek és AdSense hirdetések megjelenítésére is mód van. Emellett a szerződő partnereknek biztosítanak egy valós idejű elemzőszoftvert is, ami a kimenő jelek előzetes kontrollját teszi lehetővé, illetve a nézettségről kaphatnak segítségével részletes adatokat.

YouTube Live

Egy másik újítás, hogy a partnerek ingyenesen juthatnak hozzá ahhoz az egyébként 449 dollárba kerülő szoftverhez (Wirecast), mely az élő közvetítések menedzselését segíti úgy, hogy például lehetővé teszi a kép- vagy hangsávok közötti váltást, illetve különféle médiafájlok, például különleges effektusok beszerkesztését az élő adásba.

A fizetős szolgáltatás jelenleg még nem érhető el a világ minden országában, csak az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Japánban. Emellett jelenleg még viszonylag kevés YouTube Live-partnert tartanak számon, de a fejlesztők bejelentése szerint még ez évben tervezik a nyitást, hogy magukhoz vonzzák a tartalomszolgáltatókat, -tulajdonosokat. Arról egyelőre nincs hír, hogy teljesen nyitottá, mindenki számára elérhetővé tennék.

Azóta történt

Előzmények