Késik a GPS modernizációja

A napokban több tudósítás is megjelent arról, az amerikai légierő elégedetlen a hadsereg egyik fő beszállítójának, a Raytheon fegyvergyárnak a terveivel, így felül fogják vizsgálni azt a szerződést, melyben a Raytheon a globális helyzetmeghatározó rendszer, a GPS egyik kulcsfontosságú szegmensének modernizálását vállalta.

A GPS modernizációja
[+]

Emiatt ez a jelenlegi árakon számolva 3,6 milliárd dollárba kerülő program jelentősen, közel négy évet fog csúszni, valószínűleg leghamarabb 2022 közepére valósíthatják meg. Mindezt azok után hozták nyilvánosságra, hogy egy belső értékelésen a légierő űrbéli tevékenységekért felelős tábornoka egyszerűen „katasztrofálisnak” minősítette a Raytheon munkáját.

A GPS modernizációja
[+]

A szóban forgó program része a GPS hosszú távú fejlesztésének: a beszállító a műholdas rendszer irányító és ellenőrző szegmensének (Operational Control System – OCX) felújítását végzi el, hogy a következő generációs (GPS III), a Lockheed Martin által gyártott műholdakat már ezzel vezéreljék. A pályázatot a Raytheon 2010-ben nyerte el, de akkor még 1,5 milliárd dolláros költséggel számoltak. A szükséges pénz megduplázódásához a Reuters beszámolója szerint két ok vezetett el: jelentősen megemelték a kiberbiztonsági követelmények szintjét, illetve a beszállító pocsékul dolgozott, és jelen pillanatban azt látják, hogy még ennél is több befektetésre lesz szükség.

Azóta történt

Előzmények