CES: Elképesztően gyors a Casio új fényképezőgépe

Videokamerákat megszégyenítő sorozatfelvétel- és mozgókép-készítési jellemzőkkel bír a Casio tegnap bemutatott digitális fényképezőgépe, az Exilim Pro EX-F1. A modell – melynek korai prototípusát már augusztusban kiállították a berlini IFA-n – márciusban kerül forgalomba.

A 6 megapixeles képérzékelővel ellátott gyorstüzelő gép egy kétéves fejlesztési projekt eredménye. Kiemelkedő tulajdonságai közé tartozik, hogy teljes felbontásban 60 sorozatfelvétel készítésére képes: burst módban a 60 képet akár egy másodperc (sic!) alatt el lehet lőni, de úgy is beállítható a gép, hogy szekundumonként egyet exponál és így egy perc alatt végez a sorozattal. A japán vállalat szerint ezzel a technológiával minden fontos pillanatot rögzíteni lehet.

Casio Exilim Pro EX-F1

Főleg, hogy az Exilim Pro EX-F1 már a kép komponálása közben is tud fotózni: ilyenkor, amint a kioldógombot félig lenyomja a felhasználó, elkezdődik a sorozatlövés, és mindaddig rögzít a 60 kép tárolására alkalmas puffert folyamatosan felülírva, míg a fotós nem exponál. (De az is megoldható, hogy a felhasználói exponálás előtt például 20 képet készítsen, utána pedig 40-et.) Ezzel ellensúlyozható a kompakt digitális gépek egyik hendikepje, a nem azonnali exponálás. Vakuval egyébként a felvételi sebesség 7 fps-re, a sorozat hossza pedig 20 képre csökken.

De a gép videokamerának sem utolsó. Nemcsak standard, 640 x 480-as felbontásban (30 fps) tud mozgóképet felvenni, de teljes HD minőségben is (1920 x 1080), és HDMI-kimenetének köszönhetően az anyagot megfelelő televízión közvetlenül vissza is tudja játszani. De igazán különlegesnek a nagy sebességű videofelvételi mód számít: alacsony felbontásban ugyan (336 x 96 pixel), de akár 1200 képkockát is képes rögzíteni másodpercenként. Ebben az üzemmódban a legjobb minőséget az 512 x 384 pixel jelenti, ilyen felbontás mellett 300 fps-sel lehet felvételeket készíteni. (Köztes megoldás a 432 x 192, 600 fps.) Az így készített mozgóképeket normál sebességen visszajátszva igen éles, lassított felvételeket kapunk.

Az Exilim Pro EX-F1-ben 1/1,8 col méretű CMOS képérzékelő és egy 12x (kisfilmes standard szerint 36–432 mm-es) zoomobjektív található. A termék ára Észak-Amerikában várhatóan 1000 dollár körül lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Casio

Azóta történt

Előzmények