Gyors földrengés-analízis Griden

A francia Institut de Physique du Globe de Paris (IPGP) kutatói olyan új eljárást alkalmaztak a nagy erejű földrengések elemzésére, mely a korábbi módszerekhez képest hamarabb tud választ adni az okokról és a hatásokról. A hatalmas számítási igényt az Európai Unió által támogatott Enabling Grids for E-sciencE (EGEE) projektben létrehozott tudományos Grid-hálózat elégítette ki.

A kísérleti számítást a 2005 márciusában, Indonézia térségében bekövetkezett földrengés adataival végezték el. Ennek során olyan fontos tényeket tudtak meg a kutatók egy nap alatt, mint a kitörés pontos helyét és idejét, valamint a földmozgás hatásmechanizmusát és összefüggéseit a cunamit okozó katasztrófával. A tapasztalatok felhasználásával a francia kutatók szoftvere képes a világ bármely pontján bekövetkezett, legalább 5,5-ös erősségű földmozgások pontos elemzésére.

Az EGEE tudományos Gridjének segítségével a számítások tízszer gyorsabban készültek el, mintha azokat a francia intézet saját infrastruktúráján végezték volna. Az eredményeket később összevetették más számításokkal, amelyek visszaigazolták az eljárás helyességét. Az EGEE résztvevői eközben elkészítettek egy demó programot is, amellyel bárki szabadon kipróbálhatja az összeurópai tudományos hálózat képességeit. Ez elérhető a http://public.eu-egee.org/test/ oldalról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BME

Azóta történt

Előzmények