Az adatközpontok Oscar-díját nyerte el egy magyar cég

A H1 Systems által tervezett és épített Boden Type Data Centert jutalmazták a hatékony és környezettudatos működés miatt.

Az adatközpont iparág Oscarral felérő elismeréseit a Data Center Dynamics szervezet az Annual Global Awards rendezvényen osztja ki. 2019-ben a DCD londoni gáláján az Év Nonprofit Ipari Innovatív díját egy olyan projekt, a Boden Type Data Center nyerte, amely a H1 Systems nevű magyar cég nélkül nem jöhetett volna létre.

A Boden Type Data Center ötlete 2016-ban született meg, amikor a H1 Systems Kft., amely egy közepes méretű adatközpontokat tervező és építő magyar vállalat, megkezdte a közös munkát a brit, hűtési technológiákkal foglalkozó EcoCoolinggal, és a svéd Boden Business Agency nevű befektetési ügynökséggel. Az álom az volt, hogy egy nagyon hatékony adatközpont prototípust készítsenek és teszteljenek, a legfontosabb mérnöki elvek és technológiák felhasználásával. Természetesen ehhez nagyon erős tudományos és kutatási támogatásra volt szükségük, így a RISE-t és a Fraunhofer-t, a svéd és a német kutatópartnereket is meghívták konzorciumukba.

A díjat pedig többek között azért kapták, mert az adatközpont extrém módon energiahatékonyan működik. Az erre vonatkozó PUE (Power Usage Effectiveness) értéke mindössze 1,007, amely lényegesen jobb, mint a modern adatközpontokra jellemző 1,5-2 PUE, és jelentősen megközelíti az abszolút ideálisnak számító 1 PUE értéket. A hosszútávon fenntartható megoldások fejlesztése, a szén-dioxid-kibocsátás drámai csökkentése, valamint adatközpontok környezeti hatásainak minimalizálása már globális cél. A BodenType DC projekt munkáját pedig azért is ismerték el, mert lehetővé teszi a szabad hozzáférést a projekt mérési eredményeihez, amelyeket szoros együttműködése révén a sokrétű piaci szereplők hoztak létre.

Azóta történt

Előzmények