Hadititkokat nyúltak le hackerek

Szöul vizsgálatot indított annak feltárására, hogy Észak-Korea számlájára írható-e az a múlt hónapban történt hackertámadás, melynek során az elkövetők titkos hadműveleti tervek részleteit szerezték meg – közölte ma a dél-koreai védelmi tárca. A bizalmas dokumentumok megszerzésére egy tiszt elővigyázatlanságának köszönhetően nyílt lehetőség: a katona a fájlokat tartalmazó USB-meghajtót egy internetre kötött számítógéphez csatlakoztatta.

A pendrive-on az ún. 5027-es számú hadműveleti terv egyes részletei szerepeltek. Ez arra az esetre készült, ha Észak-Korea lerohanná déli szomszédját, és azokat a válaszlépéseket tartalmazza, melyekkel a dél-koreai és az amerikai hadsereg hatékonyan verhetné vissza a szárazföldi inváziót.

Bár az előzetes vizsgálat adatai szerint a terv egészének leírását nem, csupán egy 11 oldalas összefoglalót sikerült megszereznie a támadóknak, egyelőre nem zárható ki, hogy más dokumentumokhoz is hozzáfértek – közölte a helyi hírügynökség beszámolója szerint a védelmi minisztérium szóvivője.

Noha a sajtó úgy tudja, hogy a támadók kínai IP-címről érkeztek, Szöul szerint elképzelhető, hogy Észak-Korea áll az attak mögött. Dél-Korea amúgy is azt gyanítja, hogy északi szomszédjának hadserege egy 500-1000 hackerből álló, internetes hadviselésre specializálódott egységgel is rendelkezik, amely kém- és romboló tevékenységet folytat az interneten keresztül – ezt azonban eddig nem sikerült bizonyítani.

A két ország jogilag a mai napig hadban áll egymással, mivel a koreai háborút 1953-ban nem békével, csupán tűzszüneti megállapodással zárták le. Dél-Koreában ma körülbelül 28 ezer amerikai katona állomásozik.

Azóta történt

Előzmények