Halálra ítélték az öngyilkosokat gyilkoló férfit

Az illetékes japán bíróság tegnap halálra ítélte azt a férfit, aki – miután az interneten megállapodott velük abban, hogy közösen követnek el öngyilkosságot – megölt három embert. A 38 éves Hirosi Maeue videóra is felvette, amint megfojtja áldozatait. „Ez egy brutális, durva és felháborító bűntett” – mondta a bíró az ítélethirdetéskor. Az AFP beszámolója szerint az egyébként munkanélküli férfi bűnösnek vallotta magát.

Maeue az áldozatait egy olyan honlapon ismerte meg, melyen öngyilkosságra készülő emberek tárgyalják ki a terv végrehajtásának mikéntjét – japánban egyáltalán nem ritkák az ilyen weboldalak. Először egy 25 éves nővel ismerkedett meg a szájton, akinek azt javasolta: végezzenek magukkal együtt. Amikor azonban 2005 februárjában találkoztak, a férfi egy autóban megkötözte, majd megfojtotta a nőt.

Ezt követően még két emberrel, egy 21 éves egyetemistával és egy 14 éves középiskolással végzett hasonló módon. Utóbbi esetben váltságdíjat is követelt. A kirendelt törvényszéki orvosszakértő szerint Maeue pszichológiailag beszámítható, és tudatában volt cselekedetei súlyának a gyilkosságok elkövetése idején.

A hírügynökség rámutat arra, hogy az utóbbi időben egyre gyakoribbak japánban az interneten kötött öngyilkossági paktumok. Legtöbbször az így egymást biztató párok vagy csoportok a természetben vetnek véget közösen az életüknek, többnyire szén-monoxid belélegzésével.

Azóta történt

Előzmények