Haldoklik a HD DVD

Miután január elején a Warner Bros. visszalépett a támogatásától, a vásárlók gyorsan elpártoltak a HD DVD lemezformátum mellől. Az NPD Group adatai szerint a január 12-én véget ért héten a konkurens Blu-rayjel kompatibilis lejátszók gyakorlatilag kiszorították a piacról a HD DVD-s hardvereket: előbbiek a forgalom 90 százalékát adták. A vesztésre álló formátumot kifejlesztő Toshiba szerint egy hét eladási adatai alapján nem lehet győztest hirdetni, az elemzők többsége viszont úgy látja: a harc eldőlt.

Amint az ismert, a Warner január 4-én jelentette be, hogy májustól csak Blu-ray formátumban adja ki filmjeit – korábban ez volt az egyetlen nagy filmstúdió, amely mindkét specifikációt támogatta. A Toshiba szerint viszont nem ezzel magyarázható a HD DVD forgalmának meredek visszaesése a következő héten. Jodi Sally, az cég amerikai leányvállalatának marketingfőnöke a New York Times-nak azt mondta: egyrészt véget értek a karácsonyi leárazások, másrészt több LCD és plazmatévét is ajándék Blu-ray lejátszóval árultak a boltok. Abban az eladási adatokat közlő NPD szakértője is egyetért, hogy egy hét alapján még nem lehet trendeket felvázolni, de azt valószínűtlennek tartja, hogy ilyen arányú súlyponteltolódás kizárólag e tényezőkkel lenne magyarázható – főként, hogy a Warner döntése nagy sajtónyilvánosságot kapott.

A Toshiba a riasztó számokra január 13-án radikális árcsökkentéssel válaszolt: belépőszintű lejátszója amerikai árát 299 dollárról 149 dollárra szállította le; ez az árszint már megközelíti a jobb DVD-lejátszókét. A rivális tábor szerint azonban az árleszállítás csak egy kétségbeesett lépés. „A vásárlók egyértelműen vették az üzenetet: az árcsökkentéssel a Toshiba végkiárusításba kezdett” – mondta a napilapnak a Blu-ray Disc Association elnöke, Andy Parsons.

Hasonlóan látja a helyzetet a Gartner is. Az elemzőcég szerint az ilyen akciók csak elnyújtják a HD DVD agóniáját, de 2008 végére a formátumháború mindenképpen véget ér majd – a Blu-ray győzelmével.

Azóta történt

Előzmények