Újabb magyar hálózatfejlesztési projekt uniós forrásból

Az állami, önkormányzati, közigazgatási intézmények működését fogja segíteni az új infrastruktúra.

Az érintettek bejelentették, hogy a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.), az MVM NET Zrt. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) alkotta konzorcium közel 4,3 milliárd forint vissza nem térítendő EU-támogatásból indított el egy beruházást, mely lehetővé teszi, hogy az állami, önkormányzati vagy közigazgatási feladatokat ellátó intézmények az ország területén gyors és biztonságos infrastruktúrán érjék el a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat szolgáltatásait.

A megvalósítási szakaszba lépett projekt (GINOP–3.4.3-VEKOP-15-2016-00001) neve „Kormányzati hálózatok konszolidációja, kapacitásainak, teljesítményének növelése”, amelynek keretében a konzorcium összesen 28 távközlési csomópontot épít ki. A csomópontok biztosítják, hogy az állami, önkormányzati és közigazgatási feladatokat ellátó intézmények az ország területén megfelelő minőségű és átviteli sebességű, biztonságos infrastruktúrán keresztül kapcsolódjanak a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) más szakaszaihoz.

A projekt teljes költségvetése: 4 285 700 000 forint (amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése közösen finanszíroz a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében), a projekt tervezett lezárása: 2019. április 10.

A projekt szorosan kapcsolódik az „Intézmények hálózati hozzáféréseinek, kapcsolatainak fejlesztése” (GINOP-3.4.2-VEKOP-15-2016-00001) projekthez. A GINOP-3.4.2 projektben nevesített konzorcium fejleszti az intézmények számára az úgynevezett elérési hálózatokat, míg a jelen projekt feladata, hogy létrehozza azokat a csomópontokat, amelyeken keresztül az elérési hálózatok csatlakoznak az NTG más szakaszaihoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NISZ

Azóta történt

Előzmények