Hihetetlen lelet: az első magyar PC

Nyugati minta alapján Székelyföldön készült el az első magyar személyi számítógép, a Hargita-4004.

Frissítés: a hír április elsején(!) jelent meg.

Az IT café ma egy döbbenetes levelet kapott: a szakmai körökben jól ismert Nagy Károly, aki felmérhetetlen energiát öl abba, hogy a számítástechnika történetére koncentrálva közösséget szervezzen, és dokumentálja, valamint bemutassa az IT magyarországi fejlődését, valami hihetetlen kincsre bukkant rá.

A szóban forgó eszköz egy személyi számítógép, mely az Intel korai processzorára (4004) épült, ám egyedi darab maradt, így nem lett része a technológiai történeteket számon tartó adatbázisoknak.

Nevet azért kapott: Hargita-4004.

 

Hargita
[+]

 

A történet meseszerű: a gép egy pajta mélyéről került elő, amikor az ingatlan megvásárlója takarított. Ő szerencsére felismerte, hogy valami értékes került a tulajdonába, így felkutatta az alkotót, aki még él: a 99 éves Székely István elmondta neki, hogy ezt a számítógépet igen nagy titokban, súlyos konspirációk között építették meg 1972-ben, ám a diktatúra idején rejtegetni kellett a szekusok elől, majd feledésbe merült.

Habár a gép a mai viszonyok szerint igencsak szerény képességű, merevlemezén olyan információkat tárolt, melyek nemzetbiztonságilag bizalmasnak minősülnek, így mielőtt múzeumba kerül, mind a román, mind a magyar hatóságoknak hozzájárulásukat kell adni ehhez.