Három év múlva jön a Windows 7


Csütörtökön, a Microsoft termékeinek kereskedelmével foglalkozóknak tartott találkozóról „kiszivárogtatták” a Windows következő változatának tervezett megjelenési időpontját és kódnevét. A Microsoft berkeiből érkező utólagos minősítések szerint az adatközlés szándékos volt, mivel a vállalat üzleti partnereinek, a nagyvállalati szektornak mélyebb betekintést és az éppen zajló folyamatokról folyamatos tájékoztatást ígér, s ennek része, hogy a hosszú távú tervekről is híreket kívánnak adni a jövőben.

Az információk szerint a tavaly ősszel bevezetett Vista utódjának munkaneve Windows 7, s körülbelül 3 év múlva, 2010-ben szándékoznak piacra dobni. A PowerPoint-bemutatón – a hírek szerint – némileg ellentmondó információk találhatóak a korábbi nevén Viennának indult fejlesztésről: egyszer teljes, 32 és 64 bites változatban megjelenő operációs rendszernek emlegetik, máskor ennél bővebb szolgáltatás (egy előfizetéses modell) kifejlesztését ígérik.

A Cnet elemzője szerint nem meglepő a Microsoft mostani lépése, mivel – főleg azok a nagyvállalati partnerek, akik a széleskörű támogatást nyújtó Microsoft Software Assurance előfizetői – sokat kritizálták a redmondi céget a Vistával kapcsolatos késedelmek miatt. A név és a dátum felfedése csak a kezdeti lépés, sejthetően mindez azt is jelenti, hogy a Windows 7 várható nagybani felhasználóit komolyan be akarják vonni a fejlesztési folyamatba, az új kiegészítők és speciális eszközök igényeinek felmérését rajtuk keresztül próbálják meg elérni, s emellett e cégek információéhségét is ki akarják elégíteni.

Összességében az elemzők véleménye az, hogy a Microsoft a megbízhatóságát kívánja kiemelni, s egy olyan program indul el, melynek célja az, hogy a Vista körül kialakult folyamatos halasztgatást elkerüljék a következő változatnál, s a vállalatok Microsofttal kapcsolatos elvárásai tervezhetővé válhassanak.

Azóta történt

Előzmények