Három hónapig nem hallgatózik a Google

Az utóbbi napok, hetek „lehallgatási botrányait” követően 90 napra felfüggesztik digitális asszisztensük felvételeinek elemzését.

Éppen tegnap adtunk hírt arról, hogy kisebb botrányt okozott, mikor kiderült: az Amazonnál igenis meghallgatják és elemzik az Alexa digitális asszisztens által készített felvételeket. Bár a mostani fellángolás az Amazonhoz kötődik, valójában az Apple és a Google hasonszőrű megoldásai ugyanígy működnek, és a cégek ugyanígy élőerővel is elemzik a rögzített beszédet. Ezzel kapcsolatban eddig nem sok minden történt, de most a Google, illetve az Apple is bejelentette, hogy egy ideig felfüggesztik a gyakorlatot: a Google Európában 90 napra, az Apple pedig világszinten, egyelőre határozatlan időre.


[+]

A Google esetében a német adatvédelmi biztos hivatala tett közzé egy közleményt, mely szerint az országban vizsgálják, milyen felvételekhez is fértek hozzá a Google elemzéssel megbízott partnerei. A jelentésben kiemelik egyébként, hogy hiába fogadja el a készülékek használatba vételével a felhasználó szerződést a vásárló, az ilyen állandóan hallgatózó megoldások a vendégek, érzékeny mikrofonok esetén pedig például a szomszédok hangját is rögzítik. A közlemény kitér arra is, hogy a Google beleegyezett: a vizsgálat ideje alatt, de legalább három hónapig felhagy a gyakorlattal.

Az Apple esetében a The Guardian robbantotta ki az ügyet – az Amazonnal teljesen analóg módon ott is a Siri által készített felvételek egy részét elemezték bedolgozó cégek munkatársai, csak éppen Románia helyett Írországban. Ők az Apple döntése nyomán most egyelőre szüneteltetik a munkát, míg az amerikaiak felülvizsgálják az eljárást. Ezzel kapcsolatban a vállalat azt is megígérte, hogy egy jövőbeli szoftveres frissítéssel lehetővé teszik a felhasználónak, hogy maga döntse el: megengedi-e, hogy a tőle származó felvételeket felhasználják a Siri tanítására.

Azóta történt

Előzmények