Újságírókat száműztek a Black Hatről

Három újságírót kidobtak az idei Black Hat biztonsági konferenciáról, miután megszerezték és közzétették több, a sajtószobában internetező kollégájuk bejelentkezési adatait. A francia Global Security Mag munkatársai a CNET News.com és az eWeek több tudósítójának jelszavát kaparintották meg, de rajtuk kívül még többen is áldozatául eshettek az akciónak. A Black Hat és a közvetlen utána kezdődő hackerkonferencia, a DEFCON vezeték nélküli hálózatai több szakember szerint is meglehetősen veszélyes terepnek számítanak, mert a résztvevők sokszor itt próbálják ki először a legújabb trükkjeiket, azt azonban a szervezők sem gondolták, hogy a sajtószobában lévő, vezetékes hálózatra kötött gépeket is támadás érheti.

Szemtanúk szerint a három tréfamester a nap nagy részét a számítógépek előtt töltötte, majd a megszerzett bejelentkezési adatokat megpróbálta a konferencia szégyenfalán közzétenni. A már tradíciónak számító „Wall of Sheep”-re azok a felhasználók kerülnek fel, akik titkosítás nélkül használják a konferencia vezeték nélküli hálózatát, így egyszerű módszerekkel megszerezhetők a bejelentkezési adataik. A fal üzemeltetői azonban a jelszavak néhány karakterét teszik csak közzé, így figyelmeztetik a rendezvény óvatlan résztvevőit. Ebben az esetben a három újságíró kérését, hogy a vezetékes hálózaton ellopott jelszavakat tegyék ki, megtagadták.

Mauro Israel, Dominique Jouniot és Marc Brami a biztonsági konferencia szervezői szerint saját DHCP-szerver felállításával szerezte meg a a kollégák jelszavait. A rendezvényről száműzött riporterek azt mondták: az akcióval az volt a céljuk, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, milyen egyszerű még vezetékes hálózaton keresztül is megszerezni a bejelentkezési adatokat – írja a CNET News.com.

Azóta történt

Előzmények