Nem elég jó a HD: jön a Super Hi-Vision

Noha a HD-minőségű televízióadásokkal is csak most kezdünk barátkozni, már javában folynak a kísérletek az ezeknél tizenhatszor nagyobb felbontású mozgóképpel, melyet Ultra High Definition Television (UHDTV) vagy Super Hi-Vision néven is emlegetnek. A kísérleti formátum fejlesztésében legaktívabb két köztévé, a brit BBC és a japán NHK tegnap „történelmi” tesztet hajtott végre: egy koncertet közvetítettek Londonból Tokióba az új technológiával.

A The Charlatans együttes produkcióját a brit televízió stúdiójában vették fel egy Super Hi-Vision kamerával – ilyenből a világon egyelőre három létezik –, mely 7680×4320 pixel felbontású videó felvételére képes. Ez pontosan tizenhatszor annyi képpontot jelent, mint az ún. Full HD 1920×1080 pixeles felbontása, és körülbelül 33,2 megapixelnek felel meg. Tömörítetlenül a formátum a videójel esetében 24 Gbps, a hangsáv esetében pedig 28 Mbps sávszélességet igényel, de a teszt során erős tömörítést használtak, és az adást 350 Mbps-os internetkapcsolaton keresztül „sugározták” a szigetországba.

A nemrég vásárolt HDTV-ket a hír hallatán azért nem kell rögtön kidobni: a Super Hi-Vision egyelőre kísérleti formátum, még sem a tömörítés, sem a hatalmas adatmennyiség rögzítésének módja nincs specifikálva, és ezeken túl is van számos még megoldandó technikai kihívás. A kísérletben részt vevő televíziók úgy számolnak, hogy az első ilyen részletgazdagságú adások sugárzása valamikor az évtized vége felé indulhat meg. A BBC azonban már szeretné a 2012-es olimpián is bevetni a technológiát, és kivetítőkön demonstrálni a nagyközönségnek, hogy mit is lehet várni tőle.

„A nappalikba 2012-ben még nem jut el, de mi annyira jónak gondoljuk, hogy meg szeretnénk mutatni az embereknek” – mondta a televízió olimpiai közvetítésért felelős vezetője.

Előzmények