Zsarolóvírus áldozata lett egy helikoptergyártó

A LockBit bűnözői csoport a sötét weben tette közzé a támadás során a Kopter belső hálózatáról lopott adatokat.

Hackerek támadták meg a Kopter nevű helikoptergyártó belső hálózatát és az azon lévő titkosított fájlokat, és sikeres zsarolóvírus-támadást hajtottak végre a vállalat ellen. A Kopter elutasította ugyan az együttműködést a támadókkal, de a bűnözői csoport erre válaszul a cég egyes bizalmas dokumentumait közzétette az interneten, a sötét weben.

A célpontok adatainak és dokumentumainak közzététele kedvelt stratégiája sok zsarolóvírus-bandának – ilyen formában is nyomást akarnak gyakorolni az áldozataikra, hogy azok hajlandóak legyenek nagy összegű váltságdíjat fizetni.

A LockBit bűnszervezet üzleti dokumentumokat, belső projekteket és védelmi szabványokat is kiszivárogtatott. Állítólag egy VPN appliance gyenge jelszavas védelmét és a kétfaktoros hitelesítés hiányát használták ki.

A Kopter hivatalosan nem adott ki közleményt az esettel kapcsolatban, és az eddigi megkeresésekre sem reagáltak a médiának. A svájci vállalat 2007-ben jött létre, kis és közepes, civileknek szánt helikopterekkel foglalkozik, és idén január óta az olasz Leonardo tulajdonában van.

Azóta történt

Előzmények