Hevesi kistelepüléseken épít optikai hálót az Albacomp

Az Albacomp Zrt. a Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP 4.4.2) keretében kiírt „Széles sávú hálózat kiépítése a Bélapátfalvai Kistérség Többcélú Társulása területén” című nyílt közbeszerzési pályázat nyerteseként március 27-én megkezdte az internet-hozzáférés biztosítására alkalmas hálózat telepítését a kistérség területén. A munka – amelynek köszönhetően Balaton, Bátor, Bekölce, Bélapátfalva, Bükkszentmárton, Egerbocs, Egercsehi, Hevesaranyos, Mikófalva, Mónosbél, Nagyvisnyó, Szilvásvárad és Szúcs települések mintegy 14 ezer lakosához jut el a világháló – a tervek szerint december 31-én fejeződik be.

A vállalat az adott települések csatlakoztatásához 55-60 kilométer hosszúságú, 1 Gbps sávszélességű optikai gerinchálózatot hoz létre, amely Bélapátfalvánál csatlakozik az országos gerinchálózathoz. A projekthez az Albacomp a tervezésen, a megvalósításon és az engedélyeztetésen kívül 5 évre szóló garanciát, rendszertámogatást és hibaelhárítást vállal.

„Az elmúlt egy évben ez immár az ötödik alkalom, hogy vállalatunk egy kistérséggel nagy volumenű informatikai fejlesztésről írhat alá szerződést” – mondta Pukler Gábor, az Albacomp vezérigazgatója. A vállalat tevékenységében egyre növekvő szerep jut a rendszerintegrációs és a tanácsadói megbízásoknak – mint például üzemeltetéstámogatás, rendszerfelügyeletet, stratégiai tervezés –, amelyekből a cég egyre többet értékesít a megrendeléseken belül. A tervek szerint 2007-ben a forgalom 35, 2008-ban pedig már 50 százaléka szolgáltatásokból fog befolyni.

Azóta történt

Előzmények