Hirdetés

Hiba a Hyper-Threading kompatibilis Intel Skylake és Kaby Lake CPU-kban

A Debian hívta fel rá a figyelmet arra a mikrokód hibára, amiről már az Intelnél is tudnak és nem csak a Linux operációs rendszereket érinti.

Az Intel még májusban frissítette a Skylake és Kaby Lake processzorokról szóló dokumentumok hibajegyzékét, melyben a tervezésből eredő hibákat (errata) foglalják össze. Ezek között felbukkant egy új bejegyzés (SKZ7/SKW144/SKL150/SKX150/SKZ7/KBL095/KBW095 megjelöléssel kell ezeket keresni), mely az Intel Skylake és Kaby Lake alapú processzorokat (asztali, mobil, beágyazott, HEDT, szerver-munkaállomás egyaránt) érinti. Eszerint "Komplex mikroarchitekturális körülmények között az AH, BH, CH vagy DH regisztereket (és szélesebb, pl. RAX, EAX, AX vagy EH regisztereket) használó, 64 utasításnál rövidebb loopok kiszámíthatatlan, megjósolhatatlan rendszerviselkedést okozhatnak, amennyiben ugyanazon fizikai processzoron a logikai processzorok is aktívak."


[+]

Ennek a hibának – aminek részletesebb felgöngyölítése egyébként még idén januárban elkezdődött a fejlesztők részéről, noha már 2016 első felében is voltak erre utaló hibajelentések – eddig nem sok jelentőséget tulajdonítottak, de egyes Debian felhasználóknál kibukott a gyakorlatban is. Ennek nyomán a fejlesztők közzétettek egy figyelmeztetést, mely most széles körben is felhívja a figyelmet a probléma létezésére. A fent felsorolt processzorok közül a leírás alapján csak a Hyper-Threadinget támogató darabok az érintettek, de fontos megjegyezni, hogy nem csak a Debian disztrók és Linux-alapú rendszereknél okozhat galibát a mikrokód hiba, hanem bármilyen más környezetben.

A kiszámíthatatlan viselkedés (ami lehet fagyástól kezdve akár teljes adatvesztés is) elkerülhető a BIOS/UEFI frissítés megérkezéséig, ha a BIOS-ban letiltásra kerül a Hyper Threading. Ez egy meglehetősen szigorú biztonsági intézkedés, ugyanis az Intel sejthetően időközben elkezdte kijavítani a hibákat a BIOS/UEFI frissítések során, de biztosat egyelőre nem tudni, amíg az Intel és az alaplapgyártók ezzel kapcsolatosan nem adnak ki hivatalos és pontos információt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés