Hitelkártyaként használható mobil

A mobiltelefonokat kezdetben csak beszélgetések lebonyolítására lehetett használni, a gyártók és szolgáltatók azonban egyre újabb funkciókat találnak ki annak érdekében, hogy fenntartsák a készülékek iránti keresletet. Ma már fotókat készíthetünk, e-maileket küldhetünk, zenét hallgathatunk, sőt akár tévét is nézhetünk egyes készülékekkel. A legnagyobb japán mobilszolgáltató, az NTT DoCoMo most azon mesterkedik, hogy a mobilokat előfizetői teljes értékű hitelkártyaként is használhassák – írja a BusinessWeek. A telkó nemrég vásárolt 34 százalékos részesedést a szigetország második legnagyobb hitelkártya-vállalatában, a Sumitomo Mutsui Financial Groupban, és együttműködési tárgyalásokat folytat a piacvezető JCB Internationallal is.

Szakértők szerint a DoCoMo számára létfontosságú a mobilszolgáltatási paletta bővítése. A vállalat – mely forradalmi i-mode szolgáltatásával irányt mutatott az iparágnak és 2001-ben elsőként vezette be a 3G technológiát – ma már nem képes tartani a korábbi évek növekedési ütemét a szinte teljesen telített japán piacon, ahol minden felnőtt rendelkezik legalább egy mobiltelefonnal. Az elmúlt pénzügyi évben a szolgáltató üzemi nyeresége 29 százalékkal, 7,3 milliárd dollárra mérséklődött, márpedig profitcsökkenésre a cég 1998-as tőzsdei bevezetése óta nem volt példa.

A DoCoMo már közel egy éve árusít olyan telefonokat, melyekben megtalálható a Sonyval közösen kifejlesztett FeliCa chip – egy apró rádió, mely a megfelelő érzékelők számára képes jeleket küldeni. A technológia segítségével az előfizetők kisebb összegű kifizetéseket – például mozi- és vasútjegyek, bolti bevásárlások – már eddig is intézhettek mobiljukkal az interneten vagy boltokban megváltható, legfeljebb 500 dollár értékű keret terhére. E megoldásra épül majd a hitelkártya-szolgáltatás is, amelynek beindításához a kártyaleolvasó berendezések átalakítására is szükség van.

A DoCoMo szerint a biztonság miatt az előfizetőknek nem kell aggódnia, mert a rendszer minden telefonos kártyahasználat után e-mailben küld értesítést a tranzakcióról, így a csalások is hamarabb felderíthetőek. A vállalat a tranzakciós díjakból és a kamatokból jut majd bevételhez.

Előzmények