Hódít a mobil

A Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség (ITU) adatai szerint 2000 óta megduplázódott a mobil-előfizetők száma a világon. Ez év közepén mintegy 1,5 milliárd ember rendelkezett mobiltelefonnal, vagyis a Föld minden negyedik lakója. A piac elsősorban a világ három legnépesebb országában bekövetkezett robbanásszerű változásnak köszönhetően nőtt meg ennyire. Kínában 310 millió ügyfelet regisztráltak, ami az ország népességének negyede, és meghaladja az USA teljes lakosságát. Indiában 11 millióval, 44,5 millióra, Oroszországban pedig 23,5 millióval, 60 millióra nőtt a számuk. Általában a fejlődő országok határozták meg a bővülést – ők adták 2000 óta a növekedés 79 százalékát, s most már az előfizetők 56 százaléka él fejlődő országban.

A világ mobilpiacának árbevétele a múlt évben 414 milliárd dollárra rúgott, ami tízszerese a tíz évvel korábbinak, míg a teljes távközlési szektor növekedése csak 8,8 százalékos volt ez alatt az idő alatt, és árbevétele 2003-ban 1100 milliárd dollárt ért el. A mobilszektor növekedési üteme meghaladta a vezetékes telefonokét, annál is inkább, mert ez utóbbiak forgalma 2001-től hanyatlik, elsősorban a nemzetközi távhívásoknak a kiéleződött verseny által kikényszerített árcsökkenése miatt. Ez év végére a prognózisok szerint a mobiltársaságok árbevétele már meg fogja haladni a vezetékes cégekét.

Az internethasználat növekedésének üteme az ITU adatai szerint a kilencvenes évek második felében tapasztalt fellendülés után lelassult, de az internetezők száma az év közepére így is elérte a 700 milliót, szemben a 2000-es 400 millióval.

Azóta történt

Előzmények