Külföldi chiptehetségeket csábítanak magukhoz a hollandok

Egyetemi programon keresztül erősítené szakemberbázisát Hollandia, tehetséges dél-koreai tanulókat csábítanak magukhoz a félvezetőiparban.

A dél-koreai technológiai egyetemek 60 kiváló tanulója teljesítette sikerrel az Eindhovenben tartott első Future Chips Academyt. A program célja, hogy kiváló külföldi szakembereket csábítson magához Hollandia.

Az egy hetes oktatás anyagát az Eindhoven University of Technology, az ASML, az ASM International, az NXP és az Imec állították össze. A jelentések szerint hiába Európa egyik legnagyobb tech hubja Eindhoven, a magasan képzett tech szakemberekből hiány van. A Brainport szerint a régió 80 ezer ilyen dolgozót foglalkoztak, a helyi lakosság 800 ezer főt számlál. A következő 8 évben újabb 50 ezer ilyen álláshelyet nyitnak, a dolgozók fele külföldről érkezik majd.

A chipprogram egyébként akkor indult el, amikor a holland kormány visszafogná a bevándorlást. A holland egyetemeken tanuló külföldi diákok például fontos szakemberforrásnak számítanak, de a bejutási lehetőségeket hamarosan korlátozzák, az órákat pedig nem angolul, hanem hollandul kell majd tartani. Megszüntetnék a magasan képzett bevándorlók adómentességét is.

Az ASML és az NXP vezérigazgató egyaránt kritizálták ezeket a terveket, rövidlátónak titulálva a stratégiát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASML

Azóta történt

Előzmények