Hosszan elhúzódik a DVD-háború

A nagy felbontású filmek tárolására alkalmas két optikailemez-formátum versengése összezavarja a vásárlókat, akik közül sokan inkább le is mondanak a technológiáról – idézi egy londoni piackutató jóslatát a Reuters. A Screen Digest szerint az Észak-Amerikában, Európában és Japánban 2010-ig filmekre elköltendő 39 milliárd dollárból mindössze 11 milliárddal részesednek majd a Blu-ray- és HD DVD korongok. „A komoly sajtóvisszhangot kapott formátumháború eredménye, hogy a fogyasztók érdeklődése nem lesz olyan élénk az egész termékkör iránt” – prognosztizálja Ben Keen elemző.

A Screen Digest szerint a Blu-ray és a HD DVD versengésének nem lesz egyértelmű győztese, sokkal valószínűbb, hogy mindaddig egymás mellett él a két formátum, míg meg nem születik egy életképes kompromisszumos megoldás. Az is valószínűtlen – állítják –, hogy mindkettő megbukna, és eltűnne a történelem süllyesztőjében.

A Universal kivételével a hollywoodi filmstúdiók mindegyike tervezi Blu-ray-filmek kiadását, az USA-ban az első filmek az első lejátszóval együtt június közepe óta kaphatók is. A Toshiba fejlesztette – és már április óta piacon lévő – HD DVD mögött ugyan csak három stúdió sorakozott fel, e formátum támogatói között azonban ott van a Microsoft, amelynek következő operációs rendszere, a Windows Vista és Xbox 360 játékkonzolja is ezt támogatja. A Sony a novemberben piacra kerülő PlayStation 3-ba viszont természetesen Blu-ray-lejátszót épít.

Az asztali Blu-ray- és HD DVD lejátszókból az idén 430 000, jövőre pedig 1,35 millió talál gazdára – jósolja a Screen Digest. 2010-re 15 millió amerikai, 10 millió európai és 2,5 millió japán háztartásban lesz ilyen készülék, miközben 24, 23, illetve 15 millió olyan játékkonzol fogy majd, amelyik képes nagy felbontású filmek lejátszására.

Korábban az USA – karácsonyi forgalmuk miatt aggódó – nagy műszaki bolthálózatai ostorozták az iparágat az értelmetlen formátumháború kirobbantása miatt. E cégek vezetői a 80-as évek VHS-Betamax küzdelmeinek szellemét látják ismét kísérteni. „A Beta-VHS háború 10 évig tartott, és most egy újabbat kezdünk. Az egész iparág bolond” – fakadt ki még az év elején Larry Mondry, a CompUSA elnök-vezérigazgatója.

Azóta történt

Előzmények