Hullarablók a neten

A hálózati vírusvédelemre és internetes tartalombiztonságra szakosodott Trend Micro óvatosságra szólítja fel azokat az adományozókat, akik internetes keresőkkel próbálnak segélyszervezeteket találni a cunami dél-ázsiai áldozatainak megsegítése céljából. Miközben a világ számos helyéről érkeznek nagylelkű adományok, Tajvanban megjelentek a magukat a Vöröskereszt képviselőjének feltüntető, sms-eket küldő bűnözők. Számos fondorlatos e-mail és magát adománygyűjtő oldalként bemutató adathalászati (phishing) weboldal is napvilágot látott.

Ezek az oldalak folyamatosan jelennek meg a világhálón. A biztonsági cég figyelmeztet, hogy fokozottan figyeljünk azokra az e-mailekre, amelyek a nyilvánosság részvétét kihasználva állítólagosan a cunami áldozatainak gyűjtenek adományokat. Az eddigi esetek során az e-mailek számlaszám-információkat tartalmaztak az adományok átutalásához, vagy állítólagos segélyező weboldalakra mutató hivatkozások szerepeltek bennük.

Az FBI is óva int a nagylelkűség vámszedőitől. A felhasználók nagy számú kéretlen levélen keresztül történő megtévesztése mellett a kapcsolódó weboldalakon olyan vírusok is megjelenhetnek, amelyek a látogatók számítógépén trójai alkalmazásokat helyeznek el. A közelmúltban tűnt fel egy e-mail, amely állítólag egy gazdag, rákban haldokló üzletembertől származik. A levél témája: HOW YOU CAN BE OF HELP TO TSUNAMI VICTIMS" (hogyan segíthet ön a cunami áldozatain). A szövegtörzs egy hosszú levelet tartalmaz, amely elmeséli, hogyan kapta meg a szerző a halálos betegséget, és mivel már nem élhet sokáig, egy európai bankban található számlájáról 1,2 milliárd dollárt kíván adományozni a cunami áldozatainak. A levél folytatásában a következő olvasható: "Segítsen nekem átutalni számlájára ezt az összeget, majd eljuttatni azt a cunami áldozatainak. Kérem, lépjen kapcsolatba velem az alábbi magán e-mail címemen". A válaszadók azonban nem csak "fáradozásuk jutalmát" nem kapják meg, de saját megtakarításaikat is elveszíthetik.

A Trend Micro azt ajánlja a felhasználóknak, győződjenek meg arról, hogy valóban egy létező segélyszervezetnek adományoznak pénzt és nem egy magát ilyen szervezetnek kiadó adathalásznak. A felhasználókat arra kéri, hogy az adománygyűjtő leveleket ne továbbítsák, amíg meg nem győződtek hitelességükről. Így megelőzhetik, hogy még többen áldozatául essenek a csalásnak. Emellett akkor se kattintsanak a levelekben található hivatkozásokra, ha azok ismert címre mutatnak. Inkább írják be ezeket a címeket a böngésző címsorába. Ha egy adományt kérő e-mail gyanús, a felhasználók csatolt fájlként továbbküldhetik a Trend Micróhoz ingyenes szakértői ellenőrzésre.

Azóta történt

Előzmények