A Hungaroton teljes kínálata megjelenik az iTuneson

A Hungaroton Records Kft. teljes kereskedelmi forgalomban levő, mintegy 2500 albumos kínálata elérhetővé vált az Apple iTuneson – közölte a lemezkiadó. A cég 2010 tavaszán kezdte meg az archív és a már forgalomban lévő kínálatának digitalizálását, elsőként a legrégebbi és különleges felvételek feldolgozása történt meg, majd ezt követte a különösen keresett és népszerű albumok konvertálása.

„A nemzetközi díjakat is elnyert klasszikus felvételek mellett a 60-as és 70-es évek nagy magyar slágerei is megjelentek az iTunes zeneáruházban, most pedig megkezdtük az igazi kincsek, az eddig csak bakelitlemezen megjelent felvételek digitalizálását és feltöltését is” – mondta Hollós Máté, a Hungarton ügyvezető igazgatója.

A kiadó az eddigi tapasztalatok alapján bizakodó: a nemzetközi értékesítés csak az iTunes áruházban értékében már most meghaladja a magyar letöltések teljes forgalmát, és exponenciálisan nő. Az eddigi vásárlók és vásárlások 35 százaléka az Egyesült Államokból, 50 százaléka az Európai Unióból érkezik, a fennmaradó forgalmon pedig egyenlő arányban Japán, Kanada és Ausztrália osztozik – közölte a cég.

A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy a Hungaroton felvételei digitális formában Magyarországon március óta már nem vásárolhatók meg, azaz a hazai piacon e csatornán keresztül nem folyik be a céghez árbevétel. Az egykori hazai monopolkiadó dalait korábban az Origo zeneáruháza és a Songó is árulta az interneten, de mindkét bolt lehúzta a rolót – utóbbi éppen e hónap elején. Az Apple iTunes pedig – amint az ismert – a magyarországi vásárlók számára nem hozzáférhető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • A Hungaroton szerint nagy üzlet az iTunes

    Az egykori kiadómonopólium utódja több mint ezer lemezzel van jelen az Apple boltjában. A forgalom gyorsan nő.

  • Beindul a legális zeneletöltés

    Szépen növekszik a digitális zeneértékesítés árbevétele, de a kiadók szerint a kalózkodás változatlanul súlyos probléma.

  • Több európai országban is elindulhat az iTunes

    Az Apple bízik az EU-n belüli jogkezelés egyszerűsítését célzó törekvések sikerében. A héten Brüsszelben akciótervet fogadott el néhány érdekelt szereplő.