Húszéves a Photoshop

Húsz évvel ezelőtt, 1990. február 19-én jelent meg az Adobe Photoshop 1.0-s verziója – a szoftver gyártója és a termék használói a kerek évfordulót világszerte megünneplik. Amint a hazai forgalmazó által üzemeltetett szoftver.hu összeállításából kiderül: az Egyesült Államokban a National Association of Photoshop Professionals (NAPP, a Photoshop-szakértők szervezete) egy nagyszabású ünnepséget szervez az alkalomból San Franciscóban, a Palace of the Fine Arts Theather épületében, amelyre több ezer résztvevőt várnak. Ezen a rendezvényen az Adobe több vezetője mellett ott lesz Thomas Knoll, a szoftver egyik kitalálója is. Az Adobe Germany egy 20 órás online maratont hozott össze, amelyen 15 helyi Photoshop-guru mutatja be élőben kedvenc tippjeit és trükkjeit az érdeklődőknek, Indiában és Franciaországban pedig digitális képszerkesztési vetélkedők lesznek.

Adobe Photoshop dobozok
Több kép a galériában

Az azóta híressé vált szoftver története az 1980-as évek végén kezdődött. 1987-ben Thomas Knoll kifejlesztett egy Display nevű, a képek pixelenkénti módosítására alkalmas programot, amellyel szürkeárnyalatos képeket lehetett megjeleníteni fekete-fehér monitorokon. Nem sokkal később a testvérével, John Knoll-lal közösen olyan funkciókkal kezdték el bővíteni a szoftvert, amelyek lehetővé tették digitális képfájlok feldolgozását. A program idővel felkeltette az iparág nagyágyúinak figyelmét is, és 1988-ban az Adobe úgy döntött, megveszi a termék licencét, majd 1990-ben piacra is dobta az első verziót Photoshop néven.


A Photoshop kitalálói beszélgetnek a kezdetekről (angol nyelvű)

„20 évvel ezelőtt az Adobe úgy számolt, hogy havi 500 példányt tud majd eladni a Photoshopból” – idézte fel Thomas Knoll. „Úgy érzem, nem túlzás azt állítanom: túlszárnyaltuk ezeket a várakozásokat! Csodálatos érzés tudni, hogy ma már több millió ember használja a szoftvert. Tudtuk, hogy óriási áttörést jelentő technológia birtokában vagyunk, de soha nem gondoltuk volna, hogy ekkora hatással lesz a környezetünk képi világára. A Photoshop varázslatának csak a kezdete volt az, hogy bárkit bármilyen képbe be lehetett helyezni.”

A kezdetek óta a Photoshop természetesen sokat fejlődött, és egy egyszerű megjelenítőprogramból mára rendkívül népszerű alkalmazássá vált: több mint 10 millióan használják a világon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

  • Újabb kritikus hibát javított az Adobe

    Az Adobe Readert és a Flash Playert windowsos számítógépekre telepítő komponens volt sebezhető.

  • Ingyen kipróbálható az új Photoshop és Creative Suite

    A vállalat frissítette népszerű termékcsomagját, és elérhetővé tette az új alkalmazások demóverzióit.

  • Frissítve: A BP fotosoppolta az olajkatasztrófa válságközpontjának képeit

    A cég lebuktatásához egy szemfüles blogger kellett, akinek a bejegyzésére a hivatalos sajtó is felfigyelt – a cég kénytelen volt meghátrálni.

  • 1990. február 19.

    Az Adobe piacra dobja a Photoshop nevű, képszerkesztésre tervezett szoftverét. A program alapötlete két testvér, John és Thomas Knoll nevéhez fűződik: Thomas 1987-ben fejlesztette ki Display nevű, képmódosításra alkalmas programját, majd Johnnal 1988-ra megalkották a továbbfejlesztett változatot, melyet Image Prónak kereszteltek, ennek a licencét vette meg az Adobe még ebben az évben.

Előzmények