Az IBM a DNS-alapú processzorokban látja a jövőt

Az IBM kutatói bejelentették, hogy sikeres kísérleteket hajottak végre DNS-molekulákkal annak érdekében, hogy új típusú áramköröket hozzanak létre, melyek esetleg egy, az eddigiektől alapjaiban eltérő processzorgyártást alapozhatnak meg.

A mostaniaknál nagyobb teljesítményű és gyorsabb chipek a jelenlegi állás szerint úgy jönnének létre, hogy a szilíciumlapka felületén a DNS egyébként önszerveződő, szabályos alakzatokat létrehozó molekuláit kényszerítenék külső impulzusokkal előre meghatározott formákba, s az elrendezés adottságait használnák ki új struktúrák működtetésére oly módon, hogy az alakzatokat szén nanocsövekkel, illetve nanorészecskékkel kapcsolnák össze.

ibm

Ezt a „biotechnológiai” kutatást az vezérli, hogy a hagyományos processzorgyártás lassan eléri fizikai határait; a legfejlettebb modellekben jelenleg 45 nanométeres csíkszélességet használnak, ám ez a paraméter már alig csökkenthető, a tervekben szereplő, néhány év múlva gyártásra kerülő 22 nanométeres chipek előállítása már olyan bonyolult és drága lesz, hogy épp csak megéri  majd őket előállítani.

Az IBM már évek óta kísérletezik a nanotechnológiával, ám a végeredmény még mindig kétséges. A Kaliforniai Műszaki Egyetemen végzett munka kapcsán azért töretlen a bizalom egyelőre, mivel – ahogy Paul Rothmund a kutatás vezetője elmondta – a gyártás során „hibrid” megoldásokat lehetne esetleg alkalmazni: kihasználják a DNS „önszerveződő hajlamát”, s erre építenék rá a már meglévő technológiai eredményeket (levilágítás stb.). Bob Allen, a kutatócsapat biokémikus tagja szerint az a kulcskérdés, hogy képesek lesznek-e a megkívánt, még az eddigieknél is szigorúbb pontossággal dolgozni, s létrehozni a kívánt alakzatokat a lapka felszínén, vagyis meg tudják-e teremteni a sajátos (a mérnökök által kitalált kifejezéssel élve) „DNS-origamit”.

dns

A kutatók a hét végén megjelent Nature-ben tették közzé eredményeiket, melyben híradások szerint reménytelinek, ám roppant nehéznek tartják a gyártható változat kialakítását, s azt is megemlítik, hogy az elvárt precizitás esetleg meghaladhatja azt a szintet, amelyre a jelenlegi módszerek lehetőséget adnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények