A felhőbe költözik Watson

Az IBM két éve mutatta be Watsont, a vállalat különleges kognitív számítási technológiáját, mely a természetes nyelv feldolgozásában és elemzésében elért eredményekre támaszkodva képes az emberi gondolkodás folyamataihoz hasonlóan feldolgozni az információkat, és alapvetően képes megváltoztatni a nagy adatmennyiség elemzésének hagyományos módszertanait. Az IBM alapítójáról, Thomas J. Watsonról elnevezett technológia mára nagy megbízhatósággal és pontossággal képes megválaszolni a természetes nyelven feltett kérdéseket, úgy, hogy a háttérben hatalmas adatbázisokból szedi össze a szükséges információt. Indulása óta a rendszer teljesítménye az IBM szerint közel két és félszeresére emelkedett, miközben a minimális hardverkövetelmények 75 százalékkal csökkentek, és a vállalat szerint egyetlen Power 750 szerver is elég a futtatásához.

A Watson-technológia eddig csak egy nagyon szűk kör számára volt elérhető, az IBM azonban bejelentette, hogy mostantól külső fejlesztők számára is elérhetővé teszi felhőalapú platformként, melyhez egy saját tartalomboltot is létrehoznak. A Watson Fejlesztői Felhő része egy fejlesztői eszköztár, különböző oktatási anyagok és hozzáférés Watson alkalmazásprogramozói felületéhez. Az IBM 500 szakembere fogja támogatni az új platformot.

Forrás: IBM
Forrás: IBM

A programban részt vevő fejlesztők dolgozhatnak saját adatbázisaikból vagy a Watson tartalomboltjából is, esetleg kombinálhatják is a kettőt. Ha az alkalmazások fejlesztői másutt találnak releváns és nekik megfelelő tartalmat, a kialakított ökoszisztéma felhőalapú szolgáltatásai segítségével ezeket az információkat is feltölthetik a Watson rendszerbe.

A Watson-platform kapcsán az IBM igyekszik egy jelentős fejlesztői közösséget kiépíteni, a több mint 3 millió alkalmazásfejlesztésre, webprogramozásra és grafikai tervezésre szakosodott szabadúszó által használt Elance-szal már megállapodott az együttműködésről.

Watsont a Gartner a jövő év 10 legfontosabb technológiai trendje között tartja számon, az előrejelzés szerint 2017-ben a számítógépek tizede fog hozzá hasonló technológiát alkalmazni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények