Az ICANN megmentette az időzóna-adatbázist

Az internetes címek menedzseléséért felelős szervezet, az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) közleményben jelentette be a múlt hét végén, hogy mostantól az Egyesült Államok helyett ők felügyelik azt az egyik időzóna-adatbázist (Time Zone Database), melyet a számítógépek és a weboldalak használnak.

A változáshoz az vezetett el, hogy október elején David Olson, az adatbázis működéséért és karbantartásáért felelős vezető leállította a munkát az érintett ftp-szerveren (az átszámítás működött, de frissítéseket már nem vezettek fel), ugyanis az Astrolabe nevű, asztrológiai szoftverekkel kereskedő vállalkozás azzal fenyegetőzött, hogy szerzői jog megsértése miatt pert fognak indítani. Az Astrolabe azt állította, hogy az adatbázisban olyan adatok is találhatóak, melyeket ők beleépítettek az időzónák közötti átszámítást megkönnyítendő az ACS Atlas nevű programjukba.

A történetet figyelemmel kísérte az internet működését legfelső szinten felügyelő szervezet, az Internet Engineering Task Force (IETF), akik arra hivatkozva, hogy az időátszámítás elengedhetetlen az internetes szolgáltatások megfelelő működéséhez, felkérték az ICANN-t, hogy vegyék át az adatbázis működtetését, mivel ha a „copyright troll” beváltja a fenyegetését, a szolgáltatás fenntartása az eljárás miatt veszélybe kerülhet.

Az egyszerű átszámítási módot kínáló, évente több mint tucatszor frissített adatbázist a Windows kivételével minden operációs rendszer használja. Ezt az adatbázist hosszú éveken át David Olson tartotta karban, de hamarosan nyugdíjba vonul, így az ICANN már jó ideje tárgyalt az átvételről – ezt a folyamatot gyorsította fel most az Astrolabe ténykedése. Az ICANN képviselői bejelentették, hogy ha a szeptember 30-án benyújtott keresetből per lesz, ők állnak elébe.

Az adatbázis mostantól az Internet Assigned Numbers Authority (IANA) oldalán érhető el.

Azóta történt

Előzmények