Holnap mutatják be a 20 dolláros laptopot

Egy három éve indított, nagyszabású kormányzati projekt érkezik holnap fontos állomásához: Indiában bemutatják a diákok és hátrányos helyzetűek számára fejlesztett laptopot, melynek árát eredetileg 10 US dollárnak megfelelő rúpiára tervezték, ám a legújabb hírek szerint végül is 20 dollárba fog kerülni.

A The Times of India információi szerint a Tirupartiban, Arjun Szingh, az emberi erőforrások fejlesztéséért felelős miniszter által bemutatandó számítógép prototípusa bővíthető módon tartalmaz 2 gigabájt memóriát, s lesz wifi-, illetve Ethernet-csatlakozása is. A gépet kooperációban több indiai kutatócsoport és egyetemisták fejlesztették ki (a Vellore műszaki főiskolán, az Indiai Tudományos Akadémián, a madraszi műszaki főiskolán, illetve ipari szereplők közreműködésével). A korábban kitűzött 10 dolláros árat nem tudták tartani, de reménykednek abban, hogy ha tömegtermelésre kerül sor, akkor lejjebb lehet szorítani az előállítási költségeket.

E projekt megvalósításához a valós igényeken kívül az is hozzájárult, hogy Nicholas Negroponte elindította a „százdolláros laptop” („Laptopot minden gyermeknek” - OLPC) mozgalmat, amelyet a dinamikusan fejlődő IT-ipart felmutató és önállóságra törekvő indiai kormányzat határozottan elutasított. A hazai fejlesztéseket és oktatást előnyben részesítő indiaiak az olcsó laptop megteremtését egy nagyobb koncepció keretében képzelték el: az úgynevezett „Sakshat-programban” egy online tudásbázis kialakításán is fáradoznak már két éve, s a két komponens – hardver és szoftver – együttes használatától remélik az informatikai oktatás, illetve az informatikai képzettség színvonalának megemelését. Ehhez járulnak még olyan kiegészítő támogatások, mint például az, hogy a felsőoktatási intézmények internet-előfizetési költségeinek negyedét az állam állja.

A Financial Times cikke szerint India hatalmas kihívás előtt áll, mivel jelenleg 550 millió 25 év alatti polgára van, s ha fel akarnak zárkózni, akkor a következő hat évben 1500 egyetemet kell alapítaniuk, ahol a legmodernebb ismeretekkel kell ellátniuk a diákokat.

Azóta történt

Előzmények