Indiában készül a világ legolcsóbb windowsos netbookja

A világ legolcsóbb windows-alapú noteszgépét, illetve netbookját dobná piacra a Microsoft és az indiai HCL Infosystems – ezek a főként internetezésre és alapvető irodai feladatokra használható hordozható számítógépek (az Intel keresztelte el ezt a szegmenst netbooknak) ma nagyon keresettek, leginkább kedvező áruk miatt.

A két cég múlt pénteken kiadott közleménye szerint 17 000 indiai rúpiás árával (ez nagyjából 425 dollárnak, azaz napi árfolyamon számítva körülbelül 67 000 forintnak felel meg) a HCL MiLeap H sorozat lesz a világ legolcsóbb windowsos hordozható számítógépe. Az indiai netbookról egyébként azon kívül, hogy Windows XP Home-ot telepítenek a várhatóan 30 gigabájt kapacitású merevlemezére, nem sokat tudni, bár a gép jó eséllyel a kategóriájának megfelelő méretekkel, tömeggel és egyéb paraméterekkel (7 vagy 8,9 hüvelykes kijelző) rendelkezik majd.

Ajai Chowdhry, a HCL vezére és Kevin Turner
Ajai Chowdhry, a HCL vezére és Kevin Turner

A Microsoft láthatóan egyre komolyabban veszi az újonnan kialakuló szegmens szerepét, illetve a fejlődő országokban rejlő növekedési potenciált: a MiLeap H Mumbaiban tartott bemutatóján ott volt Kevint Turner, a Microsoft operatív vezérigazgatója, aki beszédében kiemelte, hogy az új számítógép alacsony ára mellett a lehető legfejlettebb technológiával ruházza fel az indiai magánvásárlókat és vállalkozásokat. Azt egyelőre nem tudni, hogy a gép más országokban piacra kerül-e.

A szoftvercég éppen a netbookok és nettopok forgalmának várható további jelentős erősödése (az Intel pár napja százmilliós eladási darabszámot jósolt a piacnak az elkövetkezendő három évben összesen) miatt döntött úgy nemrég, hogy a Windows XP termékciklusát kiterjeszti, így az olcsó megoldások gyártói továbbra is telepíthetik a 2001-ben megjelent operációs rendszert gépeikre – e döntés nélkül a Microsoft kénytelen lett volna átadni a terepet a Linuxnak, az átlagos notebookokhoz képest szerényebb képességű konfigurációk ugyanis nem biztos, hogy eleget tettek volna a Windows Vista hardverkövetelményeinek.

Az új gép bejelentésével egy időben a Microsoft és a HCL közölte, hogy közös fejlesztői központot hoznak létre Indiában, ahol különböző, az ipar számos területén bevethető Microsoft-alapú alkalmazások fejlesztése zajlik majd. A központ mintegy ötszáz programozónak ad majd munkát.

Azóta történt

Előzmények