Indonézia betilthatja a BlackBerry szolgáltatást

Az indonéz telekommunikációs hatóság (BRTI) kijelentette, hogy betilthatják a BlackBerry Messenger (BBM) szolgáltatást az országban. Mindezt azután tették, hogy a BlackBerry készülékeket gyártó RIM beleegyezett, hogy az új szerverközpontját Szingapúrban építi fel, nem Indonéziában.

„Mivel a RIM nem volt kooperatív, lehetséges, hogy hamarosan leállíttatjuk a BIS (BlackBerry Internet Service) és a BBM szolgáltatásokat. A BlackBerry készülékek innentől olyanok lesznek, mint bármelyik másik mobiltelefon”nyilatkozta a BRTI egyik tagja, Heru Sutadi a The Jakarta Post nevű lapnak.

A RIM még szeptemberben egyeztetett az indonéz kormánnyal, s akkor azt ígérték, hogy december 31-ig négy megállapodást fognak aláírni; ezek egyike szólt volna arról, hogy egy új szerver- vagy adatközpontot építenek. A megállapodás ugyanakkor nem tisztázta, hogy a RIM pontosan hol is fogja megépíteni a szóban forgó központot, de az indonéz kormány úgy gondolja, hogy hozzájuk kellene telepíteni, mivel Délkelet-Ázsiában messze náluk van a legtöbb BlackBerry-felhasználó; sokkal többen nyomkodnak ott efféle készülékeket, mint Szingapúrban.

Heru elmondta, hogy a kormány elsősorban biztonsági okokból ragaszkodik ahhoz, hogy a szerverek Indonéziában kapjanak helyet. Jelenleg a BIS- és BBM-központok Kanadában, a RIM otthonában találhatók, és ez lehetetlenné teszi az indonéz kormánynak, hogy monitorozzák és védjék az indonéz felhasználók adatait: „A jelenlegi feltételek mellett figyelmeztetjük országunk felhasználóit, hogy a BlackBerry szolgáltatás használata nem biztonságos, és nem is lehet garantálni, hogy az legyen” - közölte Heru.

  • Kapcsolódó cégek:
  • RIM

Azóta történt

Előzmények