Már az indulása előtt elavulhat az EU Starlink-riválisa

A végleges ajánlatokat várja az EU a 6 milliárd dolláros, műholdas konstellációjához, amely a SpaceX Starlink és az Amazin Kuiper ellenfele lenne.

Nem csak Kína akar riválisokat állítani a SpaceX Starlink és az Amazon Kuiper műholdas internethálózatoknak (bár utóbbi még alig indulgat el), hanem az EU is. Ennek keretében az EU a végleges ajánlatokat várja egy 6 milliárd eurós, helyi műholdas konstellációhoz, ami az előbbi szolgáltatások ellenfele lenne.

A hatóságok és a szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy az EB által elképzelt IRIS² rendszer már azelőtt elavult lesz, hogy elindulna, köszönhetően annak, hogy lemarad a legújabb AI-fejlesztésekről és elhúzza a folyamatokat a bürokrácia.

A biztonságos kommunikációs rendszert az EU-s kormányzatok használnák, 170 műholddal – de 2025-től a gyengén kiszolgált területeken kereskedelmi szolgáltatást is biztosítanának. A legvalószínűbb befutónak most az Airbus, Thales Alenia Space, Eutelsat, Hispasat és SES cégekből álló konzorcium tűnik.

Míg sok vezető erős kritikát fogalmazott meg az AI-lemaradás miatt, addig az EB állítólag erre is igyekszik reagálni, a technológiát alkalmazni. A hírszerző ügynökségek a Földön most is elképesztő mennyiségű adatot gyűjtenek be és elemeznek, de elemzők szerint az edge computing révén (AI megy a műholdakba) csökkenhetne az információs túlterhelésük és válaszolhatnának a smart jammingre is. A feltételezések szerint más országok is beépítik ezeket a konstellációikba, ezért sem akar lemaradni ilyen téren az EU.

Azóta történt

Előzmények