Baltás gyilkos az ötödikesek informatika tankönyvében

A héten futott végig a magyar médián a hír, hogy az Origo egyik olvasója arra hívta fel a lap figyelmét, hogy brutális rajzfilm látható az Apáczai Kiadó egyik tankönyvének CD-mellékletén: „A méhek a barátaink” című, a rajzolóprogramhoz illusztrációnak szánt Paint-animációban egy pálcikafigura baltával veri szét egy kislány fejét, majd utána a méhek kiszúrják a baltás ámokfutó szemét. A levélíró amiatt is felháborodott, hogy „a poénnak is rettentően gyenge” animáció egy olyan tankönyvhöz tartozik, amit elkerülni sem lehet, hiszen a tankönyvpiac államilag szabályozott, minden iskolának ugyanazokat a kiadványokat kell használnia.

A CD-t az (állami tulajdonú) Apáczai Kiadó forgalmazza, a lemez Fülöp Péter az „Információtól a műveltségig” című, ötödik osztályosoknak szánt tankönyvéhez tartozik. Az Origo megkereste a szerzőt, aki nem értette, hogyan válthat ki ilyen felháborodást az animáció: „A rajzfilmet egy 11 éves, hátrányos helyzetű kisfiú készítette még nyolc évvel ezelőtt, Logomotion programmal, és szakmai szempontból teljesen megfelelő animációról van szó. A tartalma tényleg nem szerencsés, de sajnos ilyen a való világ is, a kisfiú pedig teljesen magától, saját ötlet alapján készítette a filmet” – mondta a tankönyv szerzője.

Fülöp Péter hangsúlyozta, hogy a könyv már a harmadik kiadását éli meg a CD-melléklettel együtt. Első publikálásakor három szakmai lektor is ellenőrizte mind a tankönyv, mind a CD tartalmát – e nélkül a nyomdába sem mehetett volna az anyag: „Csak pozitív visszajelzést kaptam a kötet és a lemez elbírálóitól, és későbbi felhasználóitól is, ezért megdöbbentő számomra a mostani felháborodott reakció” – fogalmazott a tankönyv írója.

A lap megkereste az ügyben illetékes minisztériumot (Emmi), ahol a sajtóosztály közölte, a CD tartalmát nem vizsgálták a tankönyvi engedélyezési eljárás során, az Apáczai Kiadó pedig intézkedik, hogy minden olyan iskola kapjon új, módosított CD-mellékletet, ahol korábban rendeltek Fülöp Péter tankönyvéből.

Azóta történt

Előzmények