Ingyenes adatbáziskezelő az Oracle-től

Oracle Database 10g Express Edition (Oracle Database XE) néven az Oracle bejelentette a világ vezető adatbázisszoftverének ingyenes, belépő szintű változatát. Az XE bétaverziója már letölthető. Független szoftverszállítók (ISV-k) és a hardvergyártók is ingyenesen forgalmazhatják alkalmazásaikkal és termékeikkel, illetve beágyazhatják azokba. A Novell és a Red Hat több csatornán keresztül is kínálja felhasználóinak a most bejelentett terméket.

A Database XE a 10g második változatának programkódjára épül, így száz százalékban kompatibilis az Oracle adatbázis-termékcsaládjának összes tagjával, tehát kicsiben lehet kezdeni, és az igények növekedésével frissíteni lehet a Database 10g-re úgy, hogy az alkalmazások átírás nélkül átköltöztethetők a más kiadású Oracle adatbázis-kezelőkre.

A termék ugyanazt a jól ismert SQL és PL/SQL programozási felületet biztosítja, mint a Database 10g többi verziója, de emellett a különböző fejlesztői csoportok igényeinek megfelelően más programnyelvek széles körét is támogatja. Például teljes körű fejlesztési és üzemeltetési támogatást nyújt a Java, .NET, PHP és Windows környezetben dolgozó fejlesztőknek. Emellett a Database XE révén a fejlesztők teljes mértékben kihasználhatják az Oracle HTML DB funkcióit a webes alkalmazások gyors fejlesztéséhez és rendszerbe állításához.

Az Oracle Database XE a 32 bites Linux és Windows operációs rendszereken használható, és bármely támogatott hardverplatformra telepíthető. Az Oracle ingyenes, belépő szintű adatbáziskezelője:

  • legfeljebb egy egymagos vagy kétmagos processzort használ;
  • egy gigabájt alatti memóriát kezel;
  • gépenként csak egy példányban használható;
  • összesen 4 GB felhasználói adatot tárolhat.

A bétaverzió már letölthető az Oracle Technology Network webhelyéről. Ingyenes online fórumot is találhatnak a regisztrált felhasználók a használattal kapcsolatos kérdésekről. A fórum házigazdái és moderátorai az Oracle adatbázis-szakértői.

Azóta történt

Előzmények