Intel: kukába a kábelekkel!

Az Intel nagyszabású demonstrációján a tajvani Computex szakmai találkozón nemcsak újdonságait mutatta be – összefoglaló erről a Prohardveren –, hanem Kirk Saugen, a cég PC-s csoportjának vezetője felvázolt egy igen érdekes jövőképet is: az Intel következő generációs – jelenlegi kódnevén: Skylake – platformjának egyik nagy újítása, hogy teljesen kábelmentes környezetet hoz létre az átlagos PC-knél.

Az úgynevezett „dokkolós” technológiánál a gyors adatáramlást (akár 7 Gb/s) biztosító WiGig szabványt alkalmazzák, hogy a zökkenőmentes kapcsolatot kínáljanak a gép és a perifériák között.

Hasonló fejlesztések már rég folynak, sokfelé, ám a kábeldzsungelt felszámoló megoldás mindeddig nem volt igazán reális elképzelés - elsősorban azért, mert az egyes perifériáknak energiára is szükségük van: kell a konnektor. Ám az Intelnél most úgy látják, hogy a vezeték nélküli áramellátás már eljutott arra a szintre, hogy egy működő kábel nélküli rendszert tervezzenek.

Skaugen mindezt demonstrálta is: az Alliance 4 Wireless Power (A4WP) mágneses rezonanciára épülő technológiájával (az Intel ezt a megoldást választotta támogatandónak). A szakember elmondta azt is, hogy az A4WP csoporthoz nemrég csatlakozott a Dell, a Fujitsu, a Lenovo, a Logitech és a Panasonic is, így valószínűsíthető, hogy széles körű támogatást kap ez a technológia.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények