20 milliárd dollárért épülnek az Intel új chipgyárai

Két új gyárat húz fel Arizonában az Intel, amely külsős megrendelők számára is nagy chipgyártóvá lépne elő.

Folyamatosan alakulnak az Intel tervei, a cég immáron a külső megrendelőket is szeretné kiszolgálni, nagy chipgyártóként.

A terv része, hogy két új gyárat húznak fel Arizonában, 20 milliárd dollárért. A Fab 52-vel és a Fab 62-vel már hat üzeme lesz Arizonában az Intelnek. Ezek nem csak az Intel legfejlettebb lapkáit gyártják majd, de a segítségükkel el szeretné érni azt is az Intel, hogy 2025-re a legkisebb és leggyorsabb chipeket gyártsa, megszorongatva a TSMC-t.

A mostani új gyárak pedig az elsők lesznek, amelyekkel a kezdetektől az Intel külsős ügyfeleit szolgálnák ki. Így már nem csak magának gyártana lapkákat az Intel, de a Qualcommnak, az Amazon felhős ágazatának, az amerikai hadseregnek is.

Pat Gelsinger ügyvezető szerint ellenállóbbá szeretnének válni a beszállítólánc terén, és a Fehér Házban tartott legutóbbi, chiphiányról szóló találkozón azt is elmondta, hogy ők az egyedüli cég amerikai földön, amely a legfejlettebb litográfiás eljárásokkal rendelkezik, és alaposan rákapcsolnának a fejlesztésekre.

Kapacitásokról még korai beszélni Gelsinger szerint, de heti több ezer ostyát ígért. Ezek mindegyikéből több száz vagy akár több ezer chip jöhet ki.

Érdekesség, hogy a TSMC Phoenixben, nem túl messze az Inteltől olyan területet vásárolt, amelyen hat chipgyárat tervez felhúzni.

Gelsinger szerint az Intel pedig újabb amerikai kampuszt jelent be idén, ahol idővel nyolc chipgyár lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények