Egyelőre nem menő az ultrabook

Meredeken, kevesebb mint a felére csökkentette az ultrabookok idei forgalmi előrejelzését az IHS iSuppli. A piackutató prognózisa szerint 2012-ben 10,3 millió ilyen, az Apple MacBook Air windowsos klónjának tekinthető noteszgép fogy majd világszerte, nem 22 millió, ahogy azt korábban várták. E mennyiség több mint fele várhatóan a most kezdődő és a Windows 8 kiskereskedelmi premierjét is magában foglaló negyedik negyedévben kel majd el.

Az iSuppli azt sugallja, hogy a termékkategória egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, noha az azt kitaláló Intel szerint a gépek az első félévben hozták a kitűzött forgalmi célokat. Azt ugyanakkor a chipgyártó is elismerte, hogy eddig az árszint nem süllyedt az ideális szintre. Ezzel és a – a fogyasztók figyelmét a most divatos tabletekről és okostelefonokról elvonni képes – hatékony marketing hiányával magyarázza az iSuppli is a várakozásaiktól elmaradó forgalmat.

A piackutató revideált előrejelzése szerint jövőre is gyengébb lesz a forgalom: 61 millió ultrabook helyett 44 millió fogy majd. Craig Stice elemző szerint a PC-ipar egyelőre nem volt képes annyira izgalmasként tálalni e termékeket, hogy azok bekerüljenek a fősodorba. Jövőre azonban, ha a Windows 8-as, érintésérzékeny kijelzővel szerelt modellek ára 600-700 dollár közelébe csökken, erős forgalomra van kilátás, ezt tükrözi a prognózisban jósolt több mint 300 százalékos bővülés.

Az iSuppli szerint 2016-ban 95 millió ultrabookot adnak majd el a gyártók világszerte.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények