Az Internet Explorer 2008 vesztes böngészője

Ha enyhe mértékben is, de folytatódik a Microsoft piacvezető böngészőjének visszaszorulása: a Net Applications elemzőcég decemberi adatai szerint az Internet Explorer (IE) – melynek részesedése először novemberben esett 70 százalék alá – az év utolsó hónapjában újabb veszteséget kénytelen elkönyvelni, mivel 1,6 százalékpontos visszaesést regisztráltak az esetében, így az évet 68,2 százalékkal zárta.

Az IE részaránya a böngészőpiacon egész évben folyamatosan csökkent, de a korábbiakhoz képest nagy arányú visszaesés csak az év második felében következett be, különösen decemberben – igaz, a Net Applications is felhívja rá a figyelmet, hogy ez írható annak a számlájára is (ahogy erre már nálunk is volt példa a nyáron), hogy a döntően Explorert használó munkahelyek dolgozói szabadságra mentek, ezért – bár az alternatív programokat kedvelő magánfelhasználók aránya számottevően nem változott – a kimutatásban megugrott a versenytársak termékeinek népszerűsége. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy 2008-ban az IE összesen 7,9 százalékpontot veszített, s ennek felét október óta.

Browsers

A piackutató felmérése azt is kimutatta, hogy a legfőbb vetélytárs, a Firefox igen jó évet zárt tavaly: novemberben érte el történetében először a 20 százalékot, sőt a decemberi adatok szerint már 21,3 százalékon állnak; az egész évet tekintve pedig a 4,5 százalékpontos növekedés 27,3 százalékos bővülést jelent 2008-ban.

Némileg meglepő, hogy a legdinamikusabb emelkedést az Apple Safarija mutatta, mely böngésző a januári 5,7 százalékról 7,93 százalékra növelte részesedését az év végére, s ez igen komoly, 41,9 százalékos bővülést jelent.

A Google sokat vitatott Chrome-ja a felmérés szerint több mint egy százalékával már megelőzi az Operát, ám a Chrome esetében minden adatot fenntartásokkal kell kezelnünk – egyelőre.

Azóta történt

Előzmények