Ha gáz van, lekapcsolják a netet, és annyi

Az internet a szabadság ígéretével kecsegtetett nem is oly rég, de be kell látni, hogy épp úgy korlátozható, ahogy minden más médium.

Habár maga a sok elemből összeépülő világhálózat számtalan, a korai korszakból örökölt hibája és hiányossága ellenére is valóban stabil, technológiailag megtörni nem könnyű, azzal nem nagyon lehet mit kezdeni, ha hatalmi szóval lecsapják a főkapcsolókat.

Mutatja ezt két friss hír is, melyek épp társadalmi, politikai válságot átélő országokból érkeztek: az egyik Irán, a másik Kongó.

Úgy tűnik, a közel-keleti országokban nem múltak el nyom nélkül az „arab tavasz” eseményei, amikor a polgári mozgalmakat a közösségi hálókon keresztül szervezték, menedzselték, ezért is hívták ezeket a történéseket pl. „Twitter-forradalomnak” vagy valami hasonlónak.

A jelenleg egyre forróbb napokat átélő Iránban ezért a híradások szerint a kormányzat egyik első intézkedése volt az internet részleges korlátozása. A jelentések szerint ez nem jelent korlátlan blokkolást – bár elvileg ez a lehetőség is adott –, hanem december 30-tól kezdve először is a mobilinternet-szolgáltatásokat állította/állíttatta le az állam, hiszen az okostelefonok világában a kapcsolattartásra leginkább ezek az eszközök szolgálnak, amelyeken számtalan kommunikációs forma érhető el. Hogy pontosan hogyan és milyen módon történtek ezek a lépések, arról ellentmondóak a híradások: de az bizonyosnak látszik, hogy a világszerte, így Iránban is használt kommunikációs alkalmazások használatát blokkolták – legalábbis megpróbálták olyan mértékben, hogy a közösségek ne tudjanak szerveződni. Erre persze vannak megoldások, ha nincs teljes tiltás, hogy megkerüljék a hazai blokkolásokat, ezt alkalmazzák is a tudósítások szerint – de az biztos, hogy ez megnehezíti a kapcsolattartást, és némi felkészültséget is igényel a felhasználóktól.

Az már korábbi hír, hogy pár napja a kongói kormány is hasonló módszerrel élt: egyszerűen rendelettel kötelezték a szolgáltatókat, hogy függesszék fel a hozzáféréseket. Habár az országban igen alacsony a penetráció, és roppant kevesen rendelkeznek folyamatos és jó minőségű internet-hozzáféréssel, feltehetően épp az ilyen emberek állnak az ottani ellenzéki szerveződések csomópontjain, így az intézkedés számukra komoly hátrányt okoz.

Előzmények