Szeptember 10. volt az internetlassulás napja

Az év elején az IT café is beszámolt arról, hogy óriási visszhangot keltett az Egyesült Államokban, hogy egy fellebbviteli bíróság érvénytelennek mondta ki azt a szövetségi szabályozást, mely a szolgáltatók számára a netsemlegesség (net neutrality) betartását írta elő: ez a követelmény azt jelenti, hogy szolgáltatói oldalról minden közvetített bit egyenlő, a közvetítő nem tehet különbséget minőség és forrás szerint, vagyis (a lényeget megfogva) a szolgáltató semmilyen indokkal nem tehet rá plusz díjakat bizonyos tartalmak továbbítására, mindenkinek azonos feltételeket kell biztosítania.

Internet Slowdown Day

A jelenleg érvényben lévő amerikai szabályozást a távközlési felügyelet (Federal Communications Commission – FCC) 2010-ben fogadta el, és ebben kimondják, hogy szolgáltatói oldalról tilos megkülönböztetni a hálózaton áramló adatokat. Ám mostanra mind a kormányzat, mind az FCC hajlik arra, hogy elvessék a netsemlegesség elvét.

Szeptember 10. Internetlassulási nap

Mindez természetesen nem tetszik a nagy internetes cégeknek, és ők állnak a szeptember 10-i kampány mögött. A csatlakozók weboldalain megjelent egy „a tartalom töltődik, várjon!” jelzés, ikon, és ezzel arra utalnak, hogy megtörténhet az, hogy ha egy adott cég a már vita alatt álló új szabályozás értelmében nem fizet majd extra díjakat a szolgáltatásai közvetítéséért, akkor a minőség romlani fog, vagyis sokkal lassabbak lesznek az adott oldalak, mivel akkor kisebb sebességű csatornán érkezik a tartalom. Természetesen technológiai változtatás nem történt, mindössze egy látványelemmel kívánják felhívni a figyelmet erre a lehetőségre. Ha felhasználó rákattint a töltés bannerre, akkor az akció honlapjára érkezik, ahol egyrészt további információkat talál, másrészt aláírhat egy, a törvényhozóknak szóló tiltakozó levelet.

A legharsányabban tiltakozók szerint a netsemlegesség felszámolása a teljes internetes gazdaság számára káros, csak a szolgáltatók járnak jól vele, de még a mérsékeltebb kritikusok is aggódnak a várható gazdasági hatások miatt, hiszen az erősen diszkriminatív eszközzel egyrészt vissza is lehet élni, másrészt internet egyik nagy hozadékát tennék semmissé, a kisvállalkozások lehetőségét a gyors előretörésre (egy startup vagy egy kkv nyilván nem tudná megfizetni az esetlegesen megemelt díjat, így viszont a mostani helyzethez képest versenyhátrányba kerülne), hiszen a hozzáférési sebesség a szolgáltatók jóindulatán, egyedi döntésein múlna.

Azóta történt

  • Mi lesz veled, netsemlegesség?

    Szolgáltatásokat tiltani és hátrányosan megkülönböztetni nem lehet, de a legújabb reguláció szerint kiemelni és priorizálni igen.

Előzmények