Internetes videoegyetem


A Yale Egyetem szerdán bejelentette, hogy néhány kurzusát videoformátumban ingyenesen elérhetővé teszi a világhálón, s ezeket az előadásokat néhány nyelven átiratban is közlik majd.

A Yale képviselője szerint, bár a Princeton Egyetem és a Massachusetts Institute of Technology mellett – a MIT részt vesz az OpenCourseWare elnevezésű programban, melynek keretében Kínától Franciaországig több ország legjobb egyetemei töltenek fel tananyagokat a webre – más nagy amerikai felsőfokú intézmények is kínáltak már eddig online tananyagot ingyenesen, ám a Yale az első, amelyik az Open Educational Resources Video Lecture Project keretében a videoanyagokra helyezi a hangsúlyt. A 18 hónapra tervezett kísérleti projekt a 2007-es tanévben indul, s hét kurzus anyagát fogja tartalmazni – köztük olyanokat, mint a Bevezetés az Ótestamentumba, Fizikai alapozó, Bevezetés a politikai filozófiába. A kurzusok nem számítanak bele a Yale kreditrendszerébe.



A Yale az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb magánegyeteme, az itt tanuló diákok számára egy tanév költsége tandíjjal, ellátással s egyéb járulékos költséggel együtt elérheti a 46 000 dollárt. A projektet támogató egyetemi vezetők azt remélik az új lehetőségtől, hogy közelebb hozza a kiváló oktatókkal rendelkező iskolához azokat, akik nem képesek ennyi pénzt áldozni a diplomáért.

A kísérleti szakasz a William és Flora Hewlett Alapítvány (melynek egyik fő célja, hogy az Open Educational Resources program keretében mind több kiváló minőségű tananyag kerüljön fel a világhálóra) 755 000 dolláros támogatása segítségével valósulhatott meg.

Azóta történt

Előzmények